Pogovor:Biološka membrana

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Imamo že članek o celični membrani; verjetno bi vsebino, kar je tam še ni, kazalo premakniti tja, geslo membrana pa pustiti za splošnejši pojem. --Peterlin 10:54, 1 mar. 2005 (CET)

Sam bi razmislil še o domačem izrazu za membrano, opni. --xJaM 12:52, 1 mar. 2005 (CET)


Edina pravilna in lepa slovenska beseda za membrano je opna .

Membrana ali opna pa je zelo širok pojem. Iz gornjega pogovora povzemam, da gre za biološko membrano oz.organsko membrano. Pojem membrana je tesno povezan s fizikalnimi in kemičnimi pojavi difuzije in ozmoze(molekularni pojavi). Difuzija in ozmoza(osmoza?) pa spadajo verjetno na kakšno drugo stran WP. Na kratko še nekaj o membrani sami. Membrana je lahko tudi anorganska(sintetična). V kemiji je znan tako imenovani "kemični vrt"(dobesedni prevod). Rast nekaterih kristalov v določeni tekočini ali rastopini. Npr.: bakrena galica CuSO4 in voda (difuzija). Membrane se uporabljajo tudi v akustiki npr.: zveneče opne(telefonska slušalka, mikrofon, zvočnik itd.), pri glasbilih (boben). V fiziki je membrana lahko tudi tanka ploščica, ki spreminja zvočno energijo v električno, mehansko ali pa obratno(zvočno, električno ali mehansko nihanje). Seveda je pa treba omeniti najvažnejšo membrano. To je polpropustna (semipermiabilna) membrana. Živalske in rastlinske celice so obdane s polpropustnimi opnami.Ozmotični(osmotični?) pojavi pri celicah so življensko važni(izmenjava hranilnih in drugih za življenje potrebnih snovi) tako imenovana selektivna lastnost, funkcija open. Živalska opna je npr.: svinjski mehur(osmoza). Tudi propustne(porozne) stene npr.: pergament lahko delujejo kot opne. Primer anorganske polpropustne(semipermiabilne) opne je npr.: tanka posoda iz žgane gline, ki je prepojena s plastjo kupro(i)ferocianida. Naj še omenim, da so živalske celice obdane samo s polpropustno opno, t.i. celično opno, rastlinske pa s polpropustno opno in celično steno. Zakaj je to tako pa spada verjetno spet na kako drugo stran (mogoče povezava na skelet, okostje, trdnost).


--83.162.32.239 11:44, 11 jun. 2005 (CEST)Linguïst

Ko sem pozneje prebral odličen članek o celični membrani je moja razlaga o tem odveč.V bisvu sem hotel pojasniti besedo membrana, opna v splošnem tudi na drugih področjih.

--83.162.32.239 12:09, 11 jun. 2005 (CEST)Linguïst