Pogovor:Balin

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Ne vidim smisla naštevati vseh junakov knjige in filma, potem se naj pač naredi daljši povzetek! --NezNan 23:08, 12 apr. 2005 (CEST)

Tolkienova tematika ne zajema samo oseb in krajev iz Gospodarja prstanov - predstavlja prepleteno mitologijo, ki jo je sestavil in čez celo življenje razvijal profesor Tolkien! Površno oko sploh ne more zaznati, kako genialen je njegov svet v resnici; sploh iz pogleda lingvistike in zgodovine.. (bo opisano v članku) V tem sklopu je knjiga Gospodar prstanov zgolj ena od pravljic, medtem ko delo Silmarillion predstavlja zgodbo o nastanku sveta.

Za primerjavo (in s tem ne mislim nič osebnega) lahko vzamemo krščanstvo ali pa grško mitologijo: obe imata dela, kjer je razložen nastanek sveta in potem so tu še t.i. pravljice. Zakaj ne naredimo torej rajši povzetka grške mitologije kot pa da bi napisali članek o Ateni? Ker ni logično - tako kot ni logično dajanje prednosti eni ali drugi mitologiji.

Nočem načeti verskega vprašanja (!), vendar te prosim, da ne modruješ o stvareh, ki jih očitno ne poznaš. Poleg tega si poglej vzor na angleški wikipediji (na primer: en:Balin (Middle-earth) in en:Middle-Earth) --Rok Šoštarič 00:49, 13 apr. 2005 (CEST)