Pogovor:Železna zavesa

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Zemljevid[uredi kodo]

Železna zavesa v Evropi v času hladne vojne med letoma 1948 in 1990. Kljub komunistični ideologiji Jugoslavija od leta 1948 naprej ni pripadala vzhodnemu bloku in je zato obarvana zeleno. Podobno se je od Sovjetske zveze oddaljila Albanija, ki se je po kitajsko-sovjetskem sporu zbližala z Ljudsko republiko Kitajsko.

Tale zemljevid iz članka kaže Jugoslavijo izven železne zavese, čeprav je Churchill izrecno dejal: »Od Szczecina ob Baltiku do Trsta na Jadranu se je nad Evropo spustila železna zavesa« (vir: wikiquote). Pa tudi Albanija je čudno, da je izven, če se osredotočimo na Churchillovo definicijo. (Napis pod sliko sicer navaja razloge.)

Železna zavesa, kot jo je opisal Churchill na Westminstrskem kolidžu. Dunaj (sredina, desna območja, tretje spodaj) leži vzhodno od zavese kot del Avstrije, ki jo je zasedla Sovjetska zveza.

Oni drugi zemljevid pa kaže (poznejše) Svobodno tržaško ozemlje kot že razdeljeno med Italijo in Jugoslavijo, kar pa mislim, da spet ni prav. --romanm (pogovor) 10:49, 5. marec 2023 (CET)[odgovori]

Prvi zemljevid je videti, da ustreza realnemu stanju, čeprav ne takoj po vojni. Res pa ni najboljši za ponazoritev Churchillovega govora. Tukaj je še en zemljevid, ki prikazuje podobno stanje.
Drugi zemljevid naj bi prikazoval stanje, kot je bilo ob Churchillovem govoru marca 1946. STO je bilo ustanovljeno februarja 1947. --TadejM pogovor 16:15, 5. marec 2023 (CET)[odgovori]