Pogovor:Športno jadranje

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Avtor je dovolil objavo. Gl. Uporabniški pogovor:Jmr. --IP 213 14:09, 30. oktober 2007 (CET)[odgovori]

Stran jadranje bi morala postati razločitvena stran[uredi kodo]

To je bilo namenjeno pogovorni strani pogovor:jadranje, ker pa je jadranje preusmeritvena (brezpogojna), se je znašlo tu.

Problem je, da se z besedo jadranje poimenuje raznolika dejavnost ne le na vodi, ampak tudi v zraku (jadralna letala, zmajarji, jadralno padalstvo, letenje z jadralnimi modeli), pa tudi na snegu, ledu, slanih jezerih in tako naprej.

Tudi na vodi jadranje ni sinonim le za športno jadranje, ampak tudi počitniško ter potepuško daljinsko (po mediteranu, pa tudi čez atlantik, okrog sveta...) potovalno jadranje (in aktivnih jadralcev teh vrst je mnogo več kot aktivnih športnih jadralcev). Poleg tega jadranje ne za vodi ne zajema le jadrnja na "klasičnih" jadrnicah, ampak tudi za jadranje na deski in "kajtanje" - jadranje z "zmajem" (dobesedni prevod iz an.), oziroma hitrostim vetra ustrezno zmanjšanim in tudi sicer drugačnemu namenu prirejenim jadralnim padalom.

Poleg teg je tudi kategorija športno jadranje na vodi raznorodna.

Po eni plati (in do okrog l. 1980) je ločila šport v izvirnem pomenu (za zabavo), amaterski šport (formalna tekmovanja, ki bi jih pripravljale športne zveze in za katere naj bi te tudi vzgajale tekmovalce), ter profesionalni šport, od katerega tekmovalci živijo. Zaradi težav z razločevanjem med poklicnim in amaterskim vrhunskim športom sta se ti dve plati združili (tudi v naši zakonodaji), stranski učinek pa je zdaj videti, kot da je sedaj prevladujoči - če ne edini - cilj športnih zvez vzgojiti toliko vrhunskih tekmovalcev, da jih bo dovolj, da zadostijo povpraševanju gledalcev, in zakonodaja je videti usmerjena v tako podjetniško vrsto športa, ne pa več tudi v skrb za usposobitev in vzdrževanja zdravega stanja prebivalstva, zlasti mladih.

Cena tega se po eni plati plača zdravstveni industriji, po drugi plati pa z manj sreče (dobro početi reči je užitek) in plačevanju nadomestkov za srečo (industrija zabave, vključno z industrijo drog za srečo). Vprašanje je, do kdaj civilizacija (kakršna koli že je) to prenese (in kaj se zgodi, ko ne več).

Pa vendar občasno v jadranju žele tekmovati in tekmujejo tudi ljudje, ki niso registrirani tekmovalci, često tudi zato, ker so in želijo biti dobri v več veščinah in športih, ne le v enem, kar je trenutno videti cilj športne industrije (in vendar je npr. Primož Roglič še en primer, kako uspešen je nekdo, ki se ni prezgodaj specializiral, torej v kolesarstvu nekdo, ki je bil prej smučarski skakalec).

Bom razmislil in dodal predlog, kakšna naj bi bila ta razločitvena stran. --Marjan Tomki SI (pogovor) 11:42, 23. september 2021 (CEST)[odgovori]