Podrta ograda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Podrta ograda  
PodrtaOgradaOprešnik.jpg
Naslovnica prve slovenske izdaje iz l. 2011
AvtorMarija Oprešnik
DržavaSlovenija
JezikSlovenščina
ZaložnikGrafika Gracer
Datum izida2011
Subjektslovenska književnost
Žanrdružbeni roman, ljubezenski roman
Vrsta medijatisk (trda vezava)
Št. strani286
Klasifikacija
ISBN978-961-6487-45-0
OCLC št.780837122
COBISS ID254941184
UDK821.163.6-311.2
Predmetne oznakeljubezen, nezaupanje, ljubosumje, medosebni odnosi

Podrta ograda je ljubezenski roman manj znane slovenske pisateljice Marije Oprešnik iz leta 2011. Dogajanje romana je postavljeno v domače, slovensko okolje in v zdajšnje obdobje ter obravnava aktualno realistično življenjsko tematiko. Avtorica vanj spretno vključuje življenjske modrosti ter pregovore, kot je: "zarečenega kruha se največ poje". Posebnost je med drugim v tem, da večina poimenovanj knjižnih likov izvira iz narave, dreves (Agropina- Pina, Bor, Jelka...).

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Zgodba je podana z dveh vidikov glavnih protagonistov, to sta Agropina- Pina Dren ter Bor Hrastovec. On- 27letni, inteligenten, šarmanten, postaven pravnik, ki želi odpreti lastno odvetniško pisarno; ona- drzna, delavna, inteligentna, malce svojeglava študentka dobrega srca, ki dela v knjižnici, ter kot vodička in ima željo dokončati študij, ki ga je opustila.

Vse se začne, ko Bor zaradi potrebe po obnovi kmečkega poslopja svojega očeta pride iz Celja, kjer sam živi in dela, na podeželje, v vas imenovano Mala livada. Med ogledom posestva doživi burno srečanje z nepoznano osebo, ki je jahala konja. Izkaže se daje to sosedova Pina. Bor do nje takoj postane negativno nastrojen. Čustva pa so vzajemna, saj tudi Pini novi prišlek ni prav nič všeč.

Iz nuje po obnovi domačije Bor vedno pogosteje obiskuje Malo Livado, sčasoma se seznani tudi s sovaščani. Ker pa Pine ni spoznal, ga je radovednost gnala, da je o njej začel poizvedovati. Kot pravi rek "Tanka je meja med ljubeznijo in sovraštvom" v tem primeru ni bilo nič drugače. Boru je Pina zaradi svoje nedostopnosti in karizme postala všeč. Navajen je bil da so dekleta hodila za njim, sedaj pa je sam moral vložiti trud. Hkrati pa tudi Pina ni mogla zanikati svoje privlačnosti do Bora, vendar jo je dobro skrivala. Preko (ne)naključnih srečanj sta se družila in njuna naklonjenost je rasla. Vendar si tega nista izrazila, saj je vedno bila prisotna neka ovira, ki jima je to preprečevala. Večinoma so to bile napačne predstave drug drugega, ko nista imela popolnih informacij in sta napačno predvidevala. Tako sta zaradi slabe komunikacije imela kup neprijetnih situacij.

Knjiga je nepredvidljiva in polna ljubezenskih zapletov vzetih iz realnih situacij. Ko že mislimo, da je nek problem rešen, se pred protagonista pojavi drugi problem. V zgodbi tako vidimo vse od pretiranega ljubosumja in raznih spletk do nezaupanja in prikrivanja pomembnih informacij, možnosti prevar ter celo teorije zarote.

Zgodba se zaključuje z Borovim dvorjenjem Pini. Z zanimivim preobratom pridemo do presenetljivega zaključka ljubezenske zgodbe, ki nas ne pušča ravnodušne.

Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Prva izdaja iz leta 2011 (COBISS)

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Oprešnik, M. (2011). Podrta ograda. Celje: Grafika Gracer.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]