Podlih osem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Podlih osem
RežiserQuentin Tarantino
Producent
ScenaristQuentin Tarantino
Igralci
PripovedovalecQuentin Tarantino
GlasbaEnnio Morricone
Direktor fotografijeRobert Richardson
MontažaFred Raskin
Studio
DistribucijaThe Weinstein Company[1]
Datum izida
7. december 2015
Dolžina
  • 187 minut (kinem.)[2]
  • 168 minut (sploš.)[3]
  • 210 minut (razš.)[4]
DržavaZDA[1]
Jezikangleščina
Proračun44–54 milijonov USD[5][6]
Dohodek bruto155,8 milijona USD[5]

Podlih osem (angleško The Hateful Eight) je ameriški vestern-filmski triler iz leta 2015, ki ga je režiral in zanj napisal scenaril Quentin Tarantino. V glavnih vlogah nastopajo Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen in Bruce Dern kot osem neznancev, ki išče zatočišče pred viharjem v ustavljeni diližansi v času po koncu ameriške državljanske vojne.

Tarantino je film napovedal novembra 2013. Prvotno je poskušal napisati roman kot nadaljevanje njegovega predhodnega filma Django brez okovov, toda kasneje se je odločil za samostojen film. Januarja 2014 je bil scenarij razkrit na internetu, zaradi česar je ustavil projekt in organiziral javno branje scenarija v Los Angelesu, kasneje se je vseeno odločil nadaljevati. Glavno snemanje se je pričelo 8. decembra 2014 blizu naselja Telluride v Koloradu. Filmsko glasbo je napisal italijanski skladatelj Ennio Morricone, za katerega je bilo to prvo sodelovanje pri Tarantinovem filmu, prva glasba za vestern po 34-tih let in prva večja Hollywoodska produkcija po filmu Misija na Mars Briana De Palme iz leta 2000.

Film je bil premierno predvajan 7. decembra 2015 v hollywoodskem kinematografu Cinerama Dome, v omejenem številu kinematografov 25. decembra, v večjem številu kinematografov pa pet dni kasneje. Naletel je na dobre ocene kritikov, ki so posebej pohvalili Leighino igro in Morriconejevo glasbo.[7] Film je prinesel 155,8 milijona USD prihodka ob 45-milijonskem proračunu. Morricone je osvojil svojega prvega oskarja za najboljšo izvirno glasbeno podlago in tudi zlati globus v isti kategoriji. Film je bil nominiran še za oskarja še za najboljšo stransko igralko (Leighova) in najboljšo fotografijo (Robert Richardson). 25. aprila 2019 je Netflix predvajal na novo zmontirano različico filma s podnaslovom »razširjena različica« kot miniserijo v štirih epizodah.[7]

Vloge[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]