Podaljšan sprednji rob kril

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Podaljšan sprednji rob kril (ang. Leading-Edge extension ) je aerodinamična struktura na sprednjem robu kril. Obstaja več tipov, v večini primerov omogočajo lete pri manjših hitrostih in večjih vpadnih kotih.

Predkrilca[uredi | uredi kodo]

Predkrilca so aerodinamične strukture na sprednjem robu kril. Ko se aktivirajo spremenijo tok zraka nad krilom in omogočajo letenje pri večjih vpadnih kotih. Predkrilca omogočajo lete pri manjši hitrosti in zmanjšajo hitrost, pri kateri se pojavi izguba vzgona. Nekatera so fiksna, druga uvlačljiva, na Antonov An-2 so avtomatska - pri manjših hitrostih se sama aktivirajo in sama pospravijo pri večjih hitrostih.

"Pasji zob"[uredi | uredi kodo]

Pasji zob na krilu Hawker Hunterja

"Pasji zob" (dogtooth) je ostra prekinjena struktura na sprednjem robu kril. Po navadi je na naklonjenih (puščičastih) krilih, lahko pa tudi na ravnih krilih. Pasji zob generira vortekse, ki preprečuje odlepitev mejne plasti na zunanjih delih krila pri velikih vpadnih kotih.[1][2]

Zavihek "Cuff"[uredi | uredi kodo]

Zavihek (Cuff)

Je fiksna aerodinamična struktura na letalih s fiksnimi krili. Cuff zmanjša hitrost izgube vzgona, podobno kot pasji zob.

Kink[uredi | uredi kodo]

Kink na bombniku Avro Vulcan

Prototip bombnika Avro Vulcan je imel delta krilo z ravnim sprednjim robom. Ker je imel težave z upravljanjem so dodali trikotne strukture in tako je nastalo "compound" krilo, ki ima tri različne kote.

LERX[uredi | uredi kodo]

Kondenzacijski vortkes na LERX-u od lovca F/A-18

LERX (Leading-edge root extension) je aerodinamična struktura, po navadi v obliki trikotnika, ki poteka od korena krila do sprednjega dela trupa. Uporabljajo se večinoma na sodobnih lovcih, ker omogoča večje vpadne kote in zmanjša hitrost, pri kateri se pojavi izguba vzgona. LERX generira vrtinec, ki se prilepi na zgornji del krila in s tem preprečuje odlepitev mejne plasti. Pri nekaterih letalih so pred podaljšane robove kril nameščeni tudi premični kanardi, ki jih upravlja krmilni sistem letala. Njihova naloga je usmerjanje zračnega toka preko zgornje površine kril, kar stabilizira mejno plast pri nizkih hitrostih in omogoča stabilnost v primeru prevlečenega leta.

LERX so prvič uporabili leta 1959 na Northrop F-5 "Freedom fighter" [3].F/A-18 Hornet in Suhoj Su-27 imata posebej velike LERX-e. LERX na Su-27 omogoča izvajanje posebnih manevrov kot so Pugačeva Kobra, obrat kobra in Kulbit.

Letala s LERX-i[uredi | uredi kodo]

"Čine"[uredi | uredi kodo]

"Chine" na SR-71 Blackbird
"Chine" na A-12

Najhitrejše letalo na svetu Lockheed SR-71 Blackbird, ki doseže Mach 3,2 uporablja t. i. "Čine" (kdaj tudi Strake) - aerodinamične strukture, ki niso združene v trup. "Čine" prispevajo veliko k skupnemu vzgonu.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]


Sklici in reference[uredi | uredi kodo]

  1. Effects of Wing-Leading-Edge Modifications on a Full-Scale, Low-Wing General Aviation Airplane, Nasa TP 2011
  2. A Two-seat Gnat Development for the R.A.F. Flight 1959
  3. Green, W. and Swanborough, G.; The complete book of fighters, Salamander, 1994