Po kopanju; ženska se briše

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Po kopanju; ženska se briše
Après le bain, femme s'essuyant
UmetnikEdgar Degas
Leto1890 in 1895
VrstaOlje na platnu
Mere103,5 × 98,5 cm
KrajNational Gallery, London

Po kopanju; ženska se briše je pastelna risba Edgarja Degasa, ki je nastajala med letoma 1890 in 1895. V zbirki Narodne galerije v Londonu je od leta 1959. [1] Delo je del serije Degasovih risb, predhodnih skic in zaključenih del v pastelu in olju iz tega obdobja, ki prikazujejo kopanje žensk.

Opis[uredi | uredi kodo]

Po kopanju; ženska si suši lase
Ženska se briše

Delo prikazuje žensko, ki sedi na belih brisačah in na vrbovem stolu, s hrbtom obrnjena h gledalcu. Njeno telo je obokano in rahlo zavito, kar ustvarja napetost v hrbtu, poudarjeno zaradi globoke linije hrbtenice. Ena roka suši vrat z brisačo, verjetno po tem, ko je prišla iz kositrne kadi v kotu sobe. Druga roka se nagiba in se drži stola za podporo. Prostor je določen z navpičnimi in diagonalnimi črtami, kjer se stikajo tla in stene. [2]

Risba je bila narejena na več kosih papirja, nameščenih na karton. Degas je morda začel z manjšo sestavo, ki jo je podaljšal, ko je delal, kar je zahtevalo več papirja [3]. Močno obdelan pastel ustvarja globoke teksture in zamegljene konture, ki poudarjajo gibanje figure. Umetnina meri 103,5 × 98,5 centimetrov.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Po kopanju; ženska briše svoj hrbet (1896) (The J. Paul Getty Museum)

Edgar Degas je kot uvodni korak pogosto uporabil fotografije in skice, preučil svetlobo in kompozicijo za svoje slike. Delo je del serije fotografij, predhodnih skic in dokončanih del v pastelih in oljih iz tega obdobja. Serija prikazuje ženske, ki plešejo ali se kopajo, nekatere prikazujejo ženske v nerodnih nenaravnih položajih [4]. Degas, ki je govoril o teh delih, je povedal, da namerava ustvariti občutek v gledalcu »kot da je pogledal skozi ključavnico«. [5]

Devet Degasovih pastelnih risb žensk pri kopanju je razstavil Theo Van Gogh v Galeriji Boussod et Valadon leta 1888. Delo je bilo prikazano v Galeriji Lefevre leta 1950 in je bilo kupljeno za zbirko Narodne galerije v Londonu leta 1959 [6]. Manj uspešen primer podobnega predmeta je v Courtauldovi galeriji [7], druga dela v seriji pa v mnogih javnih muzejih.

Vpliv[uredi | uredi kodo]

Delo je imelo velik vpliv na Francisa Bacona, najbolj opazno na njegove triptihe Tri figure v sobi (1964, Pompidoujev center, Pariz) in Tri študije moškega hrbta (1970, Kunsthaus Zürich). Galerija Tate pravi: »Za Bacona [to] je bil res nekakšen talisman. Poosebljal je Degasov pristop k večji obsesiji, ki sta jo oba umetnika delila s plastičnostjo telesa, njegovim potencialom za najrazličnejše oblike artikulacije, gibanja in mirovanja«. Delo je bilo eno od treh osrednjih aktov, ki jih je Bacon izbral v svoji razstavi »Umetnikova izbira« v Narodni galeriji leta 1985, prikazana med Velázquezovo Rokeby Venero in Michelangelovim Polaganje Jezusa v grob. Umetnostni zgodovinar in kurator Michael Peppiatt je citiral Bacona: »Rad imam Degasa. Mislim, da so njegovi pasteli med največjimi stvarmi, ki so bile kdaj koli narejene. Mislim, da so veliko večji od njegovih slik«.

Materiali[uredi | uredi kodo]

Analiza slikarskih materialov je opisana v knjigi Bomford et al. [8] Degas je uporabil številne tržno dostopne pastelne barvi, med katerimi je bilo veliko različnih pigmentov. Prevladujoči pigmenti v tej sliki so prusko modro, kadmijevo rumena in oker. [9]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Key facts: After the Bath, Woman drying herself«. The National Gallery, London. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. marca 2015. Pridobljeno 19. oktobra 2018.
  2. Jones, Jonathan (30. oktober 2004). »How did the sexless Degas create such sexy images?«. The Guardian.
  3. Hilaire-Germain-Edgar Degas | After the Bath, Woman drying herself | NG6295 | The National Gallery, London
  4. After the Bath, Woman Drying Her Back (Getty Museum)
  5. »Museum of Fine Arts Boston, with Comprehensive Exhibit of Edgar Degas Nudes | ARTES MAGAZINE«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 6. novembra 2014. Pridobljeno 24. julija 2014.
  6. »Francis Bacon: Back to Degas | Tate«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 4. aprila 2015. Pridobljeno 5. junija 2019.
  7. A&A | After the bath – woman drying herself
  8. Bomford D, Herring S, Kirby J, Riopelle C, Roy A. Art in the Making: Degas. London: National Gallery Company, 2004, pp. 124-29
  9. Edgar Degas, After the Bath, Woman drying herself, illustrated pigment analysis at ColourLex

Reference[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]