Planet SiOL.net

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Planet SiOL.net
URL www.siol.net
Komercialno? da
Vrsta spletni portal
Jezik(i): slovenski
Lastnik TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o.
Avtor TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o.
Objavljeno 2011
Alexa rang 4.629 (November 2010)[1]
Sedanje stanje aktivna

Planet SiOL.net je slovenski multimedijski interaktivni spletni portal. Glavni sklopi vsebin pokrivajo dnevne novice, šport, tehnologijo, življenjski slog in avtomoto. Plenet SiOL.net je v lasti podjetja TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o., ki s spletnim mestom tudi upravlja. Mesečno ga obišče preko 500 tisoč različnih uporabnikov in je po rezultatih merjenja spletne obiskanosti (MOSS) na 2. mestu po obiskanosti slovenskih spletnih mest.[2]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Spletni portal siol.net je leta 1996 ustanovilo podjetje Telekom Slovenije. SiOL.net je bil prvi spletni informativni portal v Sloveniji,[navedi vir] tekom let pa je doživel vrsto vizualnih sprememb [3] Spletni portal siol.net je bil od leta 1999 do 2007 v lasti podjetja SiOL, leta 2008 ga je v last in upravljanje prevzelo podjetje Planet 9 d.o.o, ki se je 1. aprila 2011 pridružilo podjetju Najdi, informacijske storitve, d.o.o. Septembra 2011 je bil portal SiOL.net ukinjen in ga je nadomestil soroden Planet SiOL.net, ki združuje prejšnji SiOL.net s Planetom. Kmalu po spremembi je postal last podjetja se je podjetje Najdi, informacijske storitve, d.o.o. preimenovalo v TSmedia, medijske vsebine in storitve, d.o.o.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

 • Novice: dnevne novice iz Slovenije in sveta, na aktualna dogajanja se s prispevki, intervjuji, komentarji odziva v sklopu Rubrikon.
 • Sportal: športne informacije z aktualnimi športnimi rezultati, intervjuji z znanimi športniki, fotogalerije, zanimivosti. Vsebinski del dopolnjujejo prenosi v živo in arhiv športnih dogodkov.
 • Trendi: informacje, povezane z vsemi oblikami življenjskega sloga. Pri tem vsebinsko pokriva modne in lepotne trende, zdravje, prosti čas, glasbene novosti, predstavitve filmov, reportaže s potovanj, dnevno osveženo astrološko napoved.
 • Avtomoto: pokriva področje avtomobilizma in motociklizma s testi avtomobilov vseh znamk, trendi, ki jih dopolnjujejo video vsebine.
 • Blogos: spletni portal SiOL.net dopolnjuje tudi blogerska skupnost Blogos, ki je med največjimi ponudniki blogov v Sloveniji.[4]
 • Video, SiOL iO: video distribucijska platforma SiOL iO[5] je konvergenčna video storitev saj povezuje tri platforme – televizijo internet in mobilno platformo ter združuje mobilne, spletne in televizijske vsebine, uporabnikom pa omogoča prenos posnetkov ali neposreden prenos snemanja z mobilnega telefona ali spletne kamere na katerokoli izmed treh platform (TV, internet, mobilna).

Reference[uredi | uredi kodo]

 1. ^ "wikileaks.org – Traffic Details from Alexa". Alexa Internet, Inc. Pridobljeno dne 27 November 2010. 
 2. ^ MOSS
 3. ^ Web archive Pridobljeno 2010-12-09
 4. ^ Blogi v letu 2006 RIS - Raba interneta v Sloveniji, 1.6.2007. Pridobljeno 2010-12-13
 5. ^ "Telekom Slovenia Selects Netgem Hybrid IPTV Middleware for SiOL iO Service". Connected home worlds. 2010-08-31. Pridobljeno dne 2010-12-09. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]