Plačilna kartica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Plačilne kartice so splošen izraz za bančne kartice (izdajajo jih večina bank), podjetniške kartice (v Sloveniji jih izdajajo večja trgovska podjetja), partnerske kartice (izdajajo jih podjetja v sodelovanju z bankami) in licenčne kartice (izdajajo jih banke ali podjetja v sodelovanju s podjetji v tujini, ki so nosilci kartic - Eurocard/Mastercard, Visa, Diners, American Express).[1] Glede na funkcijo kartice ločimo več vrst plačilnih kartic, vsaka od njih ima svoje prednosti in slabosti[2]:

  • Predplačniške kartice - Uporaba predplačniških kartic je varnejša, saj se v primeru njene zlorabe izgubi le toliko denarnih sredstev, kolikor jih je bilo na kartici. Tatvine ali zlorabe te plačilne kartice niti ni potrebno prijaviti, saj ima kartica omejeno časovno/limitno delovanje. Vendar ima za uporabnika tudi slabosti, kot so višja letna naročnina v primerjavi z debetno kartico oz. omejenost nakupa glede na naloženi znesek. V Sloveniji te kartice še niso tako zelo razširjene.
  • Debetne kartice - Prednosti debetnih kartic je takojšnje plačilo doma, v tujini, možnost dviga denarnih sredstev na bankomatih, tudi v tujini z nizko provizijo oziroma celo brez nje, če gre za dvigovanje na bankomatih, ki so v lasti bank (slednje se glede na posamezne banke razlikuje). Slabosti teh kartic je manjši limit, nezmožnost plačevanja preko spleta. Slednjo slabost v zadnjem času tudi odpravljajo z uvedbo novih kartic.
  • Kreditne kartice - Omogočajo enostavno negotovinsko plačevanje blaga in storitev, dvig gotovine doma in v tujini, možnost uporabe 3D secure načina (dodatna varnost pred zlorabo kreditnih kartic, ki se uporablja pri spletnem nakupovanju), kot tudi enostavno plačevanje preko spleta. Slabost je večja provizija pri posamezni transakciji v primerjavi z ostalimi vrstami plačilnih kartic in večja možnost zlorabe v primeru, da se ne uporablja dodatnih varnostnih mehanizmov.
  • Posojilne kartice - Izrazita prednost teh kartic je brezgotovinsko plačevanje na mnogih prodajnih mestih in na določenih mestih omogoča dvig gotovine. Prednost posojilne kartice je v tem, da omogoča pridobitev posojila, poleg tega lahko mesečno odplačuješ določen odstotek porabe. Ves odplačani znesek se prišteje k ostalemu posojilu in se ga lahko ponovno koristi.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Plačilne kartice«. Moj Denar - Bančništvo. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 20. januarja 2015. Pridobljeno 17. januarja 2015.
  2. »Vrste bančnih kartic Jih že obvladaš?«. Pridobljeno 17. januarja 2015.