Pisana ploskocevka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pisana ploskocevka
Trametes versicolor G4 (1).JPG
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Fungi (glive)
Deblo: Basidiomycota (prostotrosnice)
Razred: Agaricomycetes
Red: Polyporales
Družina: Polyporaceae
Rod: Trametes (ploskocevka)
Vrsta: T. versicolor
Znanstveno ime
Trametes versicolor
(L.) Lloyd (1920)
Sinonimi

Boletus versicolor L. (1753)
Polyporus versicolor (L.) Fr. (1821)
Coriolus versicolor (L.) Quél. (1886) in drugi

Pisana ploskocevka (znanstveno ime Trametes versicolor) je pogosta in po vsem svetu razširjena lesna goba. Raste v skupinah druga nad drugo na trohnečem lesu. Plodišče je pahljačasto, usnjato in s sosrednimi kolobarjastimi pasovi različnih barvnih odtenkov rjave; skrajni rob je navadno bel, proti središču pa prevladujejo rjavkasti vse temnejši pasovi. Ta del pogosto preraščajo alge, zato je goba na videz zelena.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Pisana ploskocevka je pogojno užitna goba, saj zaradi žilavosti in pustega, grenkega okusa kulinarično ni cenjena. Čaj iz nje pa je zdravilen in se uporablja v kitajski in japonski tradicionalni medicini. Iz gobe pridobivajo učinkovino polisaharid K (PSK) za spremljevalno terapijo pri zdravjenju raka, saj blaži neželene učinke kemoterapije, zlasti pri raku želodca, debelega črevesa in pljuč. Japonsko ministrstvo za zdravje je pripravek odobrilo že v osemdesetih letih 20. stoletja. [1] Pripravki iz pisane ploskocevke, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema med kemo-/radioterapijo raka na dojkah, so v klinični stopnji preverjanja.[2]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Trametes versicolor«. Medical mushrooms. Arhivirano iz prvotnega spletišča (html) dne 2. oktobra 2016. Pridobljeno 29. septembra 2016.
  2. Torkelson, Carolyn J.; Sweet, Erin; Martzen, Mark R.; Sasagawa, Masa (2012). »Phase 1 Clinical Trial of Trametes versicolor in Women with Breast Cancer«. ISRN Oncology. Zv. 2012. Pridobljeno 29. septembra 2016.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]