Pojdi na vsebino

Pisana ploskocevka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Trametes versicolor
Znanstvena klasifikacija e
Kraljestvo: Fungi
Oddelek: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Polyporales
Družina: Polyporaceae
Rod: Trametes
Vrsta: T. versicolor
Dvočlensko ime
Trametes versicolor
(L.) Lloyd (1920)
Sinonimi

Boletus versicolor L. (1753)
Polyporus versicolor (L.) Fr. (1821)
Coriolus versicolor (L.) Quél. (1886)

Pisana ploskocevka (znanstveno ime Trametes versicolor) je pogosta in po vsem svetu razširjena lesna goba. Raste v skupinah druga nad drugo na trohnečem lesu. Plodišče je pahljačasto, usnjato in s sosrednimi kolobarjastimi pasovi različnih barvnih odtenkov rjave; skrajni rob je navadno bel, proti središču pa prevladujejo rjavkasti vse temnejši pasovi. Ta del pogosto preraščajo alge, zato je goba na videz zelena.

Uporabnost

[uredi | uredi kodo]

Pisana ploskocevka zaradi žilavosti in pustega, grenkega okusa velja za neužitno. Čaj iz nje pa je zdravilen in se uporablja v kitajski in japonski tradicionalni medicini. Iz gobe pridobivajo učinkovino polisaharid K (PSK) za spremljevalno terapijo pri zdravjenju raka, saj blaži neželene učinke kemoterapije, zlasti pri raku želodca, debelega črevesa in pljuč. Japonsko ministrstvo za zdravje je pripravek odobrilo že v osemdesetih letih 20. stoletja. [1] Pripravki iz pisane ploskocevke, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema med kemo-/radioterapijo raka na dojkah, so v klinični stopnji preverjanja.[2]

Zunanje povezave

[uredi | uredi kodo]

Sklici

[uredi | uredi kodo]
  1. »Trametes versicolor«. Medical mushrooms. Arhivirano iz prvotnega spletišča (html) dne 2. oktobra 2016. Pridobljeno 29. septembra 2016.
  2. Torkelson, Carolyn J.; Sweet, Erin; Martzen, Mark R.; Sasagawa, Masa (2012). »Phase 1 Clinical Trial of Trametes versicolor in Women with Breast Cancer«. ISRN Oncology. Zv. 2012. Pridobljeno 29. septembra 2016.