Pojdi na vsebino

Pipinidi

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Arnulfingi ali Pipinidi so bili frankovska plemiška rodbina. Nekateri njeni člani so bili dvorni majordomi, de facto pa vladarji v merovinških kraljestvih Nevstrija in Avstrazija. Ime je dobila po svojem legendarnem ustanovitelju Arnulfu in njegovem vnuku Pipinu Herstalskemu.

Zgodovina

[uredi | uredi kodo]

Dinastijo je uradno v zgodnjem 7. stoletju ustanovil sveti Arnulf, škof Metza, ki je imel v merovinških kraljestvih veliko moč in vpliv. Njegov sin Anzegizel je bil poročen s sveto Bego, hčerko Pipina Landenskega. Njun sin je bil Pipin Herstalski.

Dvorno majordomstvo Pipinidov v Avstraziji se je začelo z Anzegizelom in nadaljevalo s Pipinom Herstalskim, ki je po bitki pri Tertryju leta 687 podjarmil Nevstrijo in razširil oblast Pipinidov nad vsemi Franki.

Konec dinastije

[uredi | uredi kodo]

Dinastija se je Pipinovo smrtjo uradno končala in se nadaljevala z njegovim nezakonskim sinom Karlom Martelom. Pipin je imel ob smrti tudi zakonske vnuke, katerim ni uspelo priti na oblast.

Karolinška dinastija

[uredi | uredi kodo]

Karel Martel je ustanovil svojo dinastijo, katero zgodovinarji po njem imenujejo Karolinška dinastija.

  • From Merovingians to Carolingians - Dynastic Change in Frankia. Pridobljeno 6. julija 2016.
  • Eduard Hlawitschka. Studien zur Genealogie und Geschichte der Merowinger und frühen Karolinger. Rheinische Vierteljahrsblätter 43 (1979): 1-99.
  • Eduard Hlawitschka. Zu den Grundlagen des Aufstiegs der Karolinger. Rheinische Vierteljahrsblätter 49 (1985): 1-61.