Pipi in Melkijad

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pipi in Melkijad
Piggeldy und Frederick
Žanrrisanka
stop-motion
Čas trajanja3 minute
Avtor(ji)Elke Loewe (zgodba)
Dieter Loewe (animacija)
Glavni igralciPipi (Gottfried Kramer/J. Souček)
Melkijad (G. Kramer/J. Souček)
DržavaNemčija
Jeziknemški
Število epizod100+
ARD - Unser Sandmännchen
Predvajanje
Začetek/konec1. predvajanje (100+ epizod):
februar 1973 - 1985
2. predvajanje (8 epizod):
zgodnja 1990ta - 1994

Pipi in Melkijad (v izvirniku nemško Piggeldy und Frederick) je nemška televizijska animirana serija, ki jo je prvič februarja 1973 v okviru nemškega otroškega programa Unser Sandmännchen predvajala nemška televizija ARD.

Avtorja sta nemška zakonca Elke Loewe in Dieter Loewe. Glas je glavnima junakoma posodil sloviti nemški igralec Gottfried Kramer, v slovenski različici pa je obema likoma glas posodil Jurij Souček. Vse besedilo je iz nemščine v slovenščino natančno prevedel slovenski pesnik in prevajalec Ervin Fritz, medtem ko si je Souček določene fraze, kot so "odpujsala"..., izmislil sam in jih priredil na svoj karakter.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Elke Loewe je napisala zgodbo in ustvarila like, medtem ko je njen mož Dietrich Loewe prevzel oblikovanje in animacijo risanke. Zgodbo je pripovedoval Gottfried Kramer, ki je v nemški jezik sinhroniziral Marlona Branda (Boter, Apokalipsa zdaj), Humphreya Bogarta, Ala Pacina, Charltona Hestona, F. Murraya Abrahama (Amadeus), Dabneya Colemana (Columbo) ter nenazadnje posodil računalniški glas govorečemu avtomobilu K.I.T.T. v seriji Vitez za volanom. Od prve epizode februarja 1973 pa do leta 1985, kot del mladinskega programa Unser Sandmännchen na nemški televiziji ARD, je bilo predvajanih preko 100 epizod. V zgodnjih 1990-ih so ponovno začeli delati in predvajati nove epizode, ki jih je bilo vsega skupaj osem. Vse do smrti Gottfrieda Kramerja in Dietricha Loewa leta 1994, ko je bila serija dokončno prekinjena.

Liki[uredi | uredi kodo]

  • Pipi (Piggeldy) - mali pujs; radoveden in znanja željan mlajši brat Melkijada
  • Melkijad (Frederick) - veliki pujs; starejši brat Pipija, ki ga uči vseh življenjskih modrosti

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]