Pinakoteka Brera

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Pinakoteka brera)
Skoči na: navigacija, iskanje

Pinakoteka Brera (italijansko Pinacoteca di Brera) je galerija v palači Brera, v Milanu.

Umetniška zbirka[uredi | uredi kodo]

Zbirka umetnin v Pinakoteki Breri je najpomembnejša v Italiji. Izvira iz časa ustanovitve akademije in je nastala na pobudo cesarice Marije Terezije. Akademija je uredila prostore za mavčne odlitke, grafike in risbe, ki so jih pridobili iz samostanov in cerkva in naj bi služili kot zgled za študente akademije. Leta 1809 se je razstava po Napoleonovih navodilih odprla javnosti. Najpomembnejše slike so kasneje prenesli v pariški Louvre, vendar galerija še vedno hrani veliko del umetnikov, kot so Andrea Mantegna, Raphael, Tintoretto, Giambattista Pittoni, Canaletto, Caravaggio, Piero della Francesca, Rubens in Francesco Hayez.

Zgradba[uredi | uredi kodo]

Palača je bila sprva zgrajena v baročnem stilu, nato je bila v 18. stoletju prenovljena neoklasičnem stilu, ki je bil priljubljen v času Marije Terezije. Portal, ki je obdan s kamnitimi stebri, vodi v pravokotno notranje dvorišče, sredi katerega stoji bronast kip Napoleona Antonia Canove iz leta 1809. Med stebri na dvorišču je več drugih kipov umetnikov, znanstvenikov in mecenov.

V palači se poleg galerije nahajajo tudi druge kulturne ustanove - knjižnica, astronomski observatorij in umetniška akademija Brera, ki jo je uradno ustanovil akademski profesor Giuseppe Piermarini leta 1776 in še danes velja za najbolj prestižno umetniško šolo v Italiji.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]