Petnajsta egipčanska dinastija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Petnajsta, Šestnajsta in Sedemnajsta dinastija Starega Egipta se pogosto obravnavajo s skupnim imenom drugo vmesno obdobje. Petnajsta dinastija je vladala približno od 1650 pr. n. št. do 1550 pr. n. št.[1]

Vladarji[uredi | uredi kodo]

Znani so naslednji faraoni iz Petnajste dinastije:

Petnajsta dinastija
Ime Vladanje
Salitis
Sakirhar Omenjen kot zgodnji hiški vladar na prekladi vrat v Avarisu. Vrstni red vladanja ni zanesljiv.
Hajan
Apepi I. okoli 1590 pr. n. št. - 1550 pr. n. št.
Hamudi okoli 1550 pr. n. št. - 1540 pr. n. št.

Petnajsta dinastija je bila prva dinastija Hiksov, ki so vladali iz Avarisa in niso obvladovali celega Egipta. Priselili so se z Bližnjega vzhoda in vladali samo v severnem delu Egipta. Imena vladarjev in vrstni red vladanja niso zanesljivi. Torinski seznam kraljev omenja šest hiških kraljev. Zadnji med njimi je bil skrivnostni Hamudi.

Faraona z imenom Apepi[uredi | uredi kodo]

Nekateri znanstveniki trdijo, da sta v Egiptu vladala dva Apofisa, imenovana Apepi I. in Apepi II. Trditev temelji predvsem na dveh prestolnih imenih tega faraona: Avoserre in Akenenre. Danski egiptolog Kim Ryholt je v svoji študiji Drugega vmesnega obdobja ugotovil, da se obe imeni nanašata na istega vladarja Apepija I., ki je vladal v Spodnjem Egiptu najmanj 40 let.[2] Njegovo trditev podpira Apepijevo tretje prestolno ime Nebkhepeshre, ki ga je tudi uporabljal med svojo vladavino.[3] Apofis je med svojim vladanjem v različnih obdobjih očitno uporabljal različna imena. Podobno so se obnašali tudi drugi vladarji, med njimi Mentuhotep II., slavni Ramzes II. in Seti II., ki so imeli po dve imeni.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shaw, Ian, ur. (2000). The Oxford History of Ancient Egypt. Oxford : Oxford University Press. str. 481. COBISS 45692673. ISBN 0-19-815034-2.
  2. Kim Ryholt: The Political Situation in Egypt during the Second Intermediate Period c.1800-1550 B.C., Museum Tuscalanum Press, 1997, str. 125.
  3. Kings of the Second Intermediate Period, University College London, 15th dynasty.