Pojdi na vsebino

Pembroke, Pembrokeshire

Pembroke
Pogled na glavno ulico s pembroškega gradu
Pembroke se nahaja v Pembrokeshire
Pembroke
Pembroke
Prebivalstvo7.552 (popis 2011)[1]
Državna referenčna mreža (OS)SM985015
Skupnost
Glavno območje
Ohranjena grofija
Suverena deželaZdruženo kraljestvo
Poštni krajPEMBROKE
Poštni okrajSA71
Klicna koda01646
PolicijaDyfed-Powys
GasilstvoSrednji in Zahodni Wales
Nujna medicinska službaVelška
Parlament Združenega kraljestva
Senedd Cymru – velški parlament

Pembroke (valižansko Penfro) je zgodovinsko naselje in nekdanje grofovsko mesto v Pembrokeshiru v Zahodnem Walesu. Mesto ima več zgodovinskih stavb in kompleksov in je eno glavnih središč v okrožju. Tu se je rodil Henrik Tudor, kralj Henrik VII.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Pembroke leta 1610 na zemljevidu Walesa Johna Speeda
Pembroški grad, 2007

Grad Pembroke, ostanki kamnitega srednjeveškega gradu, je rojstni kraj kralja Henrika VII. Gerald de Windsor je bil stražnik Prembroški. Mesto, grad in njegova okolica so povezani z zgodnjekrščansko cerkvijo. Pozneje je bilo mesto malteškega viteškega reda v Veliki Britaniji.

Samostan Monkton ima zelo zgodnje temelje in so ga obnovili Maltežani v zadnjem stoletju. Prva kamnita stavba je bila obrambni stolp, ki je zdaj znana kot srednjeveška kapela na Main Streetu 69 a, zgrajena na robu pečine med letoma 950 in 1000. Tam so ostanki velike severne dvorane in nedavno zapolnjene obokane kleti. Stavba je bila uporabljena kot zgodnja cerkev. Postavitev je enaka kot pri kapeli svetega Govana in jo je John Wesley od leta 1764 uporabljal za pridiganje metodizma. Leta 1866 je postal pivovarna za yorško taverno, v kateri je bil sedež Oliverja Cromwella pri obleganju Pembroka v angleški državljanski vojni.

Na obeh bregovih reke Pembroke, zahodno od gradu, so številni ostanki zgodnjih dejavnosti. Kamnolomi North Shore so se razmeroma dobro ohranili, tudi ostanki srednjeveških in elizabetinskih drč so ostali, na njih so gradili lesena plovila, zgrajena pred industrijsko ladjedelnico, admiralitetno mesto je bilo zgrajeno na mreži vzorca iz Pembroke Docka.

Kjer je zdaj Hancock's Yard, je ostala zelo zgodnja popolna gravura dokov. Most, ki prečka in omejuje zajezitev, je bil zgrajen do hiše – mlina na plimo, prvotnega so leta 1199 podarili vitezi templjarji [3]. Požgan je bil leta 1956.

Na Pennar Flatsu je bila prva podmornična ploščad, ki so jo uporabljali za poskuse z vojaškimi podmornicami. Tri hiše, del ladjedelnice pred Admiralty Dock Yard, še vedno stojijo, vendar so se močno spremenile.

Trajektno pristanišče Pembroke Dock je ločeno mesto in je bilo ustanovljeno leta 1814. Je tri milje severno od Pembroka.

Toponimi[uredi | uredi kodo]

Mesto in okrožje izhajata iz imena cantref za penfro: pen = "glava" ali "konec" in bro = "regija", "dežela", ozemlje; razlagajo, da to pomeni "Land's End"[4] ali "headland"[5].

Geografija[uredi | uredi kodo]

Pembroke leži v južnem Pembrokeshiru na polotoku, ki ga je ustvarila reka Cleddau. Je mesto na dnu majhne doline, z vseh strani obdane z gozdovi in obdelovalnimi kmetijskimi zemljišči. Je 121 km zahodno od prestolnice Walesa, Cardiffa.

Mesto je osredotočeno na glavni ulici, ki je le ulica znotraj prvotnega obzidja. Zunaj obzidja so bile stanovanjske soseske zgrajene proti severu, proti Pembroke Docku, na vzhod proti vasi Lamphey in na jug. Zahodno od mesta leži vas Monkton, ki je vključena kot del skupnosti Pembroke. Ob popisu prebivalstva leta 2001 je imela skupnost 7214 prebivalcev. [6]

Somestje Pembroke Dock in Pembroke imata 15.890 prebivalcev in je eno glavnih centrov prebivalstva v Zahodnem Walesu.

Uprava[uredi | uredi kodo]

Pembroke v Pembrokeshiru, Združeno kraljestvo

Skupnost Pembroke pokriva površino 1190 ha [7] in vključuje Pembroke St. Mary's North, St. Marys South, St. Michael in četrti Monktona. Skupnost ima svoj mestni svet. Pembroke je del zgodovinske grofije Pembrokeshire, ukinjene leta 1974, ki je ponovno postala enovita, ko se je v Walesu leta 1996 spremenila lokalna samouprava. Med letoma 1974 in 1996 je bil Pembroke del okrožja South Pembrokeshire of Dyfed.

Kultura[uredi | uredi kodo]

V Pembroku je vsako leto poletni festival Pembroke, vsakih štirinajst dni kmečki sejem, izdajajo četrtletno glasilo, ki ga dobijo vsa gospodinjstva v mestu. Pembroški ragbi klub organizira letni karneval, ki je običajno junija. Knjižnica je v stavbi, v kateri je tudi Turističnoinformacijski center, na Commons Road.

Pobratena mesta[uredi | uredi kodo]

Pembroke je pobraten z mestoma Bergen (okrožje Celle), Spodnja Saška, Nemčija od leta 1977 [8] in Pembroke na Malti od leta 2002.

Pomembni ljudje[uredi | uredi kodo]

Poleg kralja Henrika VII. so pomembni domačini skladatelj Daniel Jones (1912–1993), igralec Mervyn Johns (1899–1992) in John Lawrence iz priljubljene glasbene skupine Gorky's Zygotic Mynci. [9]

Valižanski ovčar (Pembroke corgi)[uredi | uredi kodo]

Rdečeglavi tribarvni valižanski ovčar

Valižanski ovčar (Pembroke corgi) je (v primerjavi z valižanskim Cardigan corgijem) pasma majhnih ovčarskih psov, ki izvirajo iz Pembrokeshira. To so najmanjši psi ovčarji, ki so pazili na gosi, race, ovce in govedo. Uporabljali pa so jih tudi za lov na ptice (več na [1]), in to zelo uspešno. Leta 1934 so ga v Veliki Britaniji priznali kot samostojno pasmo. Slovijo tudi zato, ker je bil najpriljubljenejša pasma kraljice Elizabete II., ki jih je imela v lasti več kot 30, ko je vladala. Velja za odličnega delovnega psa.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »4 Wards and community population 2011«. Pridobljeno 20. aprila 2015.
  2. »Home | Pembroke Town Council«. www.pembroketownguide.org.uk.
  3. »Pembroke Town Guide«. Pridobljeno 24. junija 2009.
  4. Charles, B. G., The Placenames of Pembrokeshire, National Library of Wales, Aberystwyth, 1992, ISBN 0-907158-58-7, p 671
  5. Lewis, Samuel (1833). A Topographical Dictionary of Wales. Zv. 2. str. 2N.
  6. »Census data«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 10. oktobra 2016. Pridobljeno 2. maja 2016.
  7. Settlement Populations, Pembrokeshire County Council 2001 Census Retrieved 17 January 2010
  8. »Twin town visit to Bergen for Pembroke students«. pembroke-today.co.uk. Tindle Newspapers Limited. 21. junij 2013. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 8. marca 2014. Pridobljeno 2. maja 2016.
  9. Asbridge, Thomas. The Greatest Knight: The Remarkable Life of William Marshall. Harper Collins Publishers. str. total 481 pages. {{navedi knjigo}}: |access-date= potrebuje |url= (pomoč)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]