Panagia Halkeon (Solun)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Cerkev Panagia halkeon (Grško: Παναγία τῶν Χαλκέων) je vzhodnorimska cerkev iz 11. stoletja v mestnem jedru Soluna.

Lokacija[uredi | uredi kodo]

Panagia Halkeon

Cerkev se nahaja na trgu Dikastirijon, severno od ceste Egnatije na kraju, kjer prekriža Aristotlovo avenijo, ki vodi na Aristotlov forum. Arheološko najdišče antičnega rimskega foruma je severozahodno od cerkve, cerkev se imenuje po devici kovačev bakra (panagia halkeon), saj je stala na območju nekdanje kovinarske četrti.

Zgodovina in opis[uredi | uredi kodo]

Glede na napis pri vhodu v cerkev, je to leta 1028 zgradil dignitat Kristofer, Protospatarios (prvi poročnik) in Katepano (kapetan) vzhodnorimske južne Italije, ki je bil ugleden meščan Soluna. Ustanovitelj cerkve je verjetno pokopan v grobnici pod severno steno cerkve.

Tlorisna zasnova je grški križ vrisan v kvadrat, kar je tipično za obdobje makedonske renesanse. cerkev ima tri kupole, eno središčno in dve nad narteksom. Celotna stavba je grajena iz rimske opeke, kar je zgradbi dalo ljudsko ime "rdeča cerkev". Zunanjost cerkve je bogato členjena z arhitekturnimi elementi, kar je znak vpliva Konstantinopelske mestne arhitekture iz tistega časa. Notranjost je okrašena z marmornimi reliefi in freskami iz 11. in 14. stoletja, ki so dobro ohranjene.