Palingenia longicauda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Palingenia longicauda
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Ephemeroptera (enodnevnice)
Družina: Palingeniidae
Rod: Palingenia
Vrsta: P. longicauda
Znanstveno ime
Palingenia longicauda
Olivier, 1791

Palingenia longicauda je vodna žuželka iz reda enodnevnic. Od glave do repa je dolga 12 cm.[1][2].

Za razliko od večine enodnevnic, odrasla P. longicauda nikoli ne zapusti vode; njen cerk je v neprestanem stiku površine vode.[3] To omogočajo počasi tekoči vodotoki in odsotnost rib, ki se prehranjujejo s površinskimi žuželkami.[2] Prisotnost P. longicauda je pokazatelj čiste neonesnažene vode. Danes so te žuželke izumrle v večini Evropskih držav, najdemo pa jo lahko še v Srbiji in na Madžarskem na reki Tisa,[1] kot tudi v Romuniji na reki Prut[4] in v spodnjem porečju Donave.[navedi vir] V Srbiji je strogo zaščitena[5], zaščitena pa je tudi na mednarodnem nivoju z Bernsko konvencijo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 "Wild Serbia: The Tisa Mayfly (Palingenia longicauda)". 
  2. 2,0 2,1 "Riverfly: Teifi Rivers Invertebrate Monitors: Europe's largest mayfly". 
  3. Kriska, György; Balázs Bernáth; Gábor Horváth (February 2007). "Positive polarotaxis in a mayfly that never leaves the water surface: polarotactic water detection in Palingenia longicauda (Ephemeroptera)". Naturwissenschaften 94 (2). 
  4. Bernerth, Haide; Tobias, Wolfgang; Stein, Stephanie; Turowski, Susanne (2002). "Section 4.2: Macrozoobenthos". V Literáthy; Péter; Koller-Kreimel, Veronika; Liška, Igor. Joint Danube Survey: Technical report of the International Commission for the Protection of the Danube River (PDF). str. 42. Pridobljeno dne 2013-01-10. 
  5. Prilog I - Strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Zunanje povezaves[uredi | uredi kodo]