PalaeoDiversiStyria

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

„PalaeoDiversiStyria“ – „Paleokrajina Štajerske in njena biodiverziteta od prazgodovine do odkritja Novega Sveta“ je mednarodni projekt v okviru programa čezmejnega sodelovanja  INTERREG V A Slovenija-Avstrija 2014-2010, ki je financiran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).     

Projekt povezuje najnovejša znanstvena odkritja arheologije, arheobotanike, botanike in arheozoologije z aktualnimi izzivi na področju kmetijstva in turizma. Območje programa obsega južno avstrijsko Štajersko in severovzhodni del Slovenije.  .

Odobreni proračun projekta znaša okoli 1.320.000 EUR, od tega je 85 % sredstev zagotovljenih iz skladov ESRR. Projekt PalaeoDiversiStyria se je pričel v oktobru 2016 in je zasnovan za 3 leta.

Projektni partnerji[uredi | uredi kodo]

Projektni partnerji v Avstriji in Sloveniji so:

  • Univerzalni muzej Joanneum, Oddelek za arheologijo in numizmatiko (vodilni partner)
  • Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije
  • Karl-Franzens-Univerza v Gradcu, Inštitut za rastlinske znanosti
  • Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Cilji projekta[uredi | uredi kodo]

Glavni cilji projekta so:

  1. Identifikacija avtohtonih, a pozabljenih kultiviranih rastlinskih vrst, s pomočjo arheoloških in paleobotaničnih raziskav
  2. Revitalizacija gojenja in ponovna uporaba teh prvotnih vrst
  3. Razvijanje kulinaričnih izdelkov za potrebe turizma v regiji

Cilj projekta je, da bodo ti izdelki postali prepoznavni v turistični ponudbi in bodo tako pripomogli k izboljšanju zavesti o arheološki dediščini v regiji. V okviru projekta bo sodelovanje med znanstveniki in lokalnimi podjetji ter ponudniki turizma.še posebej intenzivno. S tem se bo okrepilo razumevanje skupne kulturne dediščine in kulinarične tradicije štajerskega avstrijsko-slovenskega obmejnega območja. 

Weblinks[uredi | uredi kodo]