Paduánszki szvéti Anton ino krűh sziromákov

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Paduánszki szvéti Anton ino krűh sziromákov
Datum na tej izdaji je napačen
AvtorJožef Pustaj
DržavaOgrska, Slovenska krajina
Jezikprekmurščina
Žanrmolitvenik
Založnikv Monoštru pri Béli Wellischu
Datum izida
1898

Paduánszki szvéti Anton ino krűh sziromákov (Sveti Anton Padovanski ter kruh siromakov) je kratek molitvenik v prekmurščini iz leta 1898. Avtor je martjanski učitelj in kantor Jožef Pustaj. Izdala in natisnila ga je tiskarna Béle Wellischa v Monoštru. Pustajev molitvenik je prevod madžarskega molitvenika Istvána P. Soósa Páduai Szent Antal (1890).

Kruh Svetega Antona Padavanskega je vrsta miloščine, ki je prišla v navado najprej v Toulonu v Franciji.

Ali ka je teda té zse vecskrát naprej prineseni „krűh sziromákov” … Dopovejmo nyemi zacsétek. 1890. leta márciusa 12-ga za rána je Bouffier goszpodicsina nej mogla odprejti dveri szvoje baute, lakat sze je pokvárjla. Poszlala je k sószidi po sloszara, steri je edno cejlo vöro delao zóbszton. Gda je zse z vszejmi szvojimi klűcsi zóbszton probao lakat odprejti, domó je só po sprelice, z sterimi je gori steo vtrgnoti dveri. Dokecs je domó hodo sloszar, goszpodicsina szi je etak premislávala v szebi:

– Probala bom, obecsam szvétomi Antoni za sziromáke krüh; kapa csi lehko odprémo te dveri brezi toga, ka bi je gor moglí vtgrnoti?
Med tejm je prisao sloszar z szvojim deticsom vréd. Goszpodicsina je právica k mestri:
– Obecsála szam szvétomi Antoni krűh za sziromáke. Proszim nyih goszpon mester, escse ednók naj probajo z klűcsi; lehko pa odprémo dvéri?…

Kak szo prvi klűcs ednók obrnoli v lakáti, lakat sze je fájn odprla. – Od etoga dnéva máo sze Bouffier goszpodicsina ino nyéni znáci, v kastécs máli nyihovi nevólaj tüdi, vszigdár k szvétomi Antoni obracsali. Nyihova molitev je nej glüha vüha najsla.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]