Tanko črevo

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ozko črevo)
Tanko črevo
Diagram prikazuje tanko črevo (small intestine) and surrounding structures
Podrobnosti
ArterijaZgornja mezenterična arterija
VenaPortalna vena
ŽivecCeliakalni ganglij, vagus[1]
LimfaIntestinalni trunkus
Identifikatorji
LatinskoIntestinum tenue
MeSHD007421
TAA05.6.01.001
FMA7200
Anatomska terminologija

Tánko črevó (tudi ózko črevó; latinsko intestinum tenue) je del človeških prebavil. Leži med želodcem in debelim črevesom in predstavlja najdaljši odsek prebavne cevi.

V dolžino meri okoli 6 do 7 metrov in predstavlja približno dve tretjini celotne dolžine prebavne cevi.[2]

Delitev[uredi | uredi kodo]

Tanko črevo sega od želodčnega vratarja do ileocekalnega ustja (mesto, kjer se vito črevo odpira v debelo črevo). Deli mo ga v tri dele:[2]

Dvanajstnik je dobil ime po svoji dolžini, ki zajema 12 palcev (okoli 24 cm). Vito črevo je dolgo okoli 2,5 metra, tešče črevo pa v poprečju 3,5 metra.

Naloge[uredi | uredi kodo]

Tanko črevo je glavni predel, kjer poteka prebava in privzem hranil (ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, elektrolitov) in vode. Zato je notranja površina zelo povečana z gubami, resicami in mikrovilusi.

Na začetku tankega črevesa se hrana pomeša z žolčem, ki se skozi žolčna izvodila izliva v dvanajstnik in sokom trebušne slinavke. S pomočjo omenjenih izločkov se ogljikovi hidrati in maščobe cepijo na osnovne sestavne dele. Slednje absorbira stena tankega črevesa in potujejo do jeter in zatem prehajajo v sistemski krvni obtok.

Voda in elektroliti[uredi | uredi kodo]

Dnevno se skozi stene tankega črevesa resorbira okoli devet litrov vode, od tega izhaja okoli 1,5 litra vode iz hrane oziroma popite tekočine. Ostalo vodo (okoli 7,5 litra) izločajo v svetlino prebavne cevi prebavne žleze in žlezne celice: okoli 1 liter žleze slinavke v ustni votlini, približno 1,5 litra žleze v želodcu, 3 litre v tankem črevesu in v žolčniku okoli 0,6 litra.

Voda prehaja steno črevesa s pomočjo osmotskega gradienta. Osmotski gradient se ohranja z dvema mehanizmoma:

  • privzem natrijevega klorida (v teščem črevesu je absorpcija NaCl sklopljena z absorpcijo glukoze in aminokislin - tak mehanizem imenujemo simport, v vitem črevesu je za to odgovorna Na+/H+-črpalka),
  • izločanje Cl- in HCO3-.

Tretji mehanizem, ki vzdržuje stalen osmotski gradient v tankem črevesu je vzdrževanje natrijevega gradienta s pomočjo Na-K-ATPaze; natrij prehaja iz svetline črevesa v celice tankega črevesa, hkrati pa potuje H+ v nasprotno smer.

Privzem Ca2+ ionov ni uravnavan z aktivnim transportom.

Diagnostika bolezni[uredi | uredi kodo]

Bolezni[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Physiology: 6/6ch2/s6ch2_30 - Essentials of Human Physiology
  2. 2,0 2,1 Čebašek, Vita (2010). Anatomija prebavne cevi. Medicinski razgledi, letnik 49, številka 4, str. 347-369.