Celinski tajpan

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Oxyuranus microlepidotus)
Celinski tajpan

Ohranitveno stanje taksona
premalo podatkov (DD) (IUCN)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Poddeblo: Vertebrata (vretenčarji)
Razred: Reptilia (plazilci)
Red: Squamata (luskarji)
Podred: Serpentes (kače)
Družina: Elapidae (strupeni goži)
Rod: Oxyuranus (tajpan)
Vrsta: O. microlepidotus
Znanstveno ime
Oxyuranus microlepidotus
(McCoy, 1879)
območje razširjenosti vrste
območje razširjenosti vrste

Celinski tajpan (znanstveno ime Oxyuranus microlepidotus) je strupenjača iz družine strupenih gožev, ki živi v Avstraliji in velja za najbolj strupeno kačo na svetu[1].

Opis[uredi | uredi kodo]

Odrasli primerki te vrste lahko zrastejo do 2,5 metra v dolžine, povprečna dolžina teh kač pa je 1,8 metra. Hrbet celinskega tajpana je lahko različnih rjavih odtenkov, od temno rjave do oker barve. Barva je odvisna od okolja, v katerem se kača zadržuje, pojavljajo pa se tudi sezonske spremembe barv.

Celinski tajpan se prehranjuje skoraj izključno z majhnimi sesalci, ki jih ubije z vbrizganjem izjemno močnega toksina, ki velja za enega najbolj strupenih kačjih strupov na svetu[1].

Razširjenost in vpliv na človeka[uredi | uredi kodo]

Celinski tajpan je strupenjača, ki živi samo v Avstraliji. Razširjen je v osrednjem delu avstralske celine. Razširjen je v Severnem teritoriju ter v zahodnem delu avstralske zvezne države Queensland. Našli so ga tudi na severnih obalah jezera Eyre ter zahodno od rek Murray, Darling in Murrumbidgee.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Fierce snake«. Australia ZOO. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. novembra 2010. Pridobljeno 28. februarja 2011.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]