Otliško okno

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Otliško okno spomladi

Otliško okno je kraški naravni most, ki se nahaja severno od Ajdovščine na robu Trnovske planote v bližini vasi Otlica. Vas je dobila ime po tej »votli« oziroma »otli gori«. Samo ime Otliško okno pa izhaja iz imena vasi. Skozi odprtino oziroma okno se z zgornje strani ponuja lep pogled na Vipavsko dolino in okolico. Približna višina okna je 12 m, v najširšem delu pa meri do 7 m. Skalna odprtina je nastala z erozijo in korozijo. Nedaleč od okna (nekoliko nižje) se nahaja še eno manjše okno.

Poti do Otliškega okna je več. Najkrajša vodi iz vasi Otlica, zanimiva pa je tudi tista z izhodiščem pri izviru reke Hubelj. Na poti do Otliškega okna so kapelica, klop, vpisna skrinjica in žig, v smeri proti oknu pa še ena miza s klopjo in tabla z napisom.

Leta 2004 je gradbenik Damjan Popelar v bližini Otliškega okna dokončno utrdil kamnito polžasto spiralo. Tako imenovani »polž«, kamnita inštalacija, je v vrtači nastal zaradi kraških pojavov, Popelar pa ga je utrdil do te mere, da lahko po njem hodimo. V bližini je tudi kamnita piramida.

Otliško okno povezujejo tudi z legendo, po kateri naj bi odprtino v skali ustvaril hudič, ko je hotel dvigniti Čaven, ki naj bi slonel na zlatih stebrih nad zlatim jezerom.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Več gradiva o temi Podrta gora v Wikimedijini zbirki