Osnovna šola Šmarjeta

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Osnovna šola Šmarjeta je izobraževalna ustanova v naselju Šmarjeta v občini Šmarješke Toplice. Obsega osnovno šolo, ki izvaja program devetletke, in pa vrtec.

V šolo hodi 384 učencev, v vrtcu Sonček pa je še dodatnih 135 otrok. Pedagoško delo izvaja 40 učiteljev in 20 vzgojiteljev.

Zgodovina šole od leta 1856 do 1927[uredi | uredi kodo]

Leta 1856 je bila v Šmarjeti ustanovljena enorazredna ljudska šola. Šola ni imela lastnega poslopja, zato se je poučevalo v hiši Florijana Darovica.

Prvo šolsko poslopje je bilo kupljeno in predelano leta 1867. Zaradi prostorske stiske je bila večkrat razširjena, pouk so imeli tudi v drugih hišah. Leta 1913 so se zaradi slabih higienskih razmer odločili za zidavo nove šole, vendar do tega zaradi vojne ni prišlo. V letu 1927 so zaradi stiske učence iz Zaloga prešolali v šolo v Škocjanu.

Po končani prvi svetovni vojni[uredi | uredi kodo]

Tudi po končani vojni se razmere niso izboljšale. Odprli so dodatne oddelke in podružnične šole. Nekateri učenci so bili prešolani v druge šole. Za gradnjo nove šole so ponovno odločili 1939 leta, ko so šolo zaradi slabih razmer skoraj zaprli. Načrte je ponovno prekrižala vojna.

Druga svetovna vojna[uredi | uredi kodo]

Leta 1941 so bili nekaj časa v šoli italijanski vojaki. Med vojno je pouk bil večkrat prekinjen. Na šoli je poučeval italijanski učitelj, vendar je bil šolski obisk zelo slab.

Po osvoboditvi do leta 1970[uredi | uredi kodo]

Po osvoboditvi je bila uvedena sedemletna šolska obveznost, kar je še dodatno povečalo prostorsko stisko in poslabšalo pogoje v šoli. Leta 1946 je bila šola precej poškodovana v požaru, ki je uničil več gospodarskih poslopij in eno stanovanjsko hišo.

Nova šola, za katero so se prizadevali številni učitelji, ravnatelji in krajani, je bila zgrajena in odprta leta 1970.

Današnja podoba šole[uredi | uredi kodo]

Današnjo podobo je šola dobila leta 1990, ko je bil dograjen vrtec, ki je bil leta 2003 še dograjen. V šoli je šestnajst sodobno opremljenih učilnic, telovadnica, knjižnica, šolska kuhinja in večnamenski prostor, ki ga uporabljajo kot šolsko jedilnico, primeren pa je tudi za različne prireditve. Pri šoli je odprt vrtec »Sonček«, z devetimi igralnicami in drugimi prostori, igralnimi terasami in otroškim igriščem. 11. junija 2014 je bil pred vhodom v vrtc Sonček položen temeljni kamen za gradnjo novega vrtca, ki bo prinesel dodatnih 5 igralnic, saj sedaj, zaradi prostorske stiske, ena skupina deluje na dislocirni enoti.

Vrtec Sonček[uredi | uredi kodo]

Leži na robu vasi Šmarjeta, držeč se osnovne šole, ki je tik ob gozdičku.

Poleg vrtca se razprostirajo tudi vrtčevska igrišča, ki so nastala in se tudi obnavljajo s pomočjo staršev. Ob igriščih pa je nasad jablan in češpelj. Poslopje je oddaljeno od glavne ceste.

Osnovna šola[uredi | uredi kodo]

Sestavni del šole je tri hektarje velik arboretum, zanimiva mlaka, šolska uta, vremenska opazovalnica, vrt, sadovnjak, nasad gorskih javorjev, gozdna hišica in gozdni učni poti. Na šolskem igrišču je tudi nogometno igrišče z umetno travo, ki je za nočne tekme razsvetljeno.