Osmani

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Osmani
Coat of arms of the Ottoman Empire (1882–1922).svg
Država:  Osmansko cesarstvo
Nazivi: Sultan ul-Mujahidin, suveren rodbine Osman, kagan, veliki sultan Anatolije in Rumelije in mest Adrianople in Filipolis
Začetnik: Osman I.
Zadnji vladar: *Mehmed VI. Vahidedin (sultan)
Zdajšnji poglavar: Dündar Ali Osman
Leto izvora: okoli 1299

Osmane ali Osmansko rodbino (turško: Osmanlı Hanedanı) so sestavljali člani cesarske hiše Osman (osmansko turško: خاندان آل عثمان, romanizirano: Ḫānedān-ı Āl-ı ʿOsmān), znano tudi kot Osmanli (turško: Osmanlı). Po osmanski tradiciji družina izvira iz plemena Kayı, veje Oguških Turkov [1], pod Osmanom I. v severozahodni Anatoliji v okrožju Bilecik Söğüt. Osmanska rodbina, imenovana po Osmanu I., je vladala Osmanskemu cesarstvu od okoli 1299 do 1922.

V večjem delu zgodovine cesarstva je bil sultan absolutni regent, šef države in vodja vlade, čeprav se je velik del moči pogosto preusmeril na druge uradnike, kot je Veliki vezir. Med prvim (1876–78) in drugim ustavnim obdobjem (1908–20) poznega cesarstva je bil sprejet premik k ustavni monarhiji, pri čemer je Veliki vezir prevzel glavno ministrsko vlogo in vodil izvoljeno Generalno skupščino.

Cesarska družina je bila odstavljena z oblasti, sultanat pa je bil 1. novembra 1922 med turško neodvisno vojno ukinjen. Naslednje leto je bila razglašena Republika Turčija. Živi člani rodbine so bili sprva poslani v izgnanstvo kot personae non gratae, čeprav so se nekateri lahko vrnili in so živeli kot zasebni državljani v Turčiji. V sedanji obliki je družina znana kot družina Osmanoğlu.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Shaw, Stanford (1976). History of the Ottoman Empire and Modern Turkey. Cambridge University Press. str. 13.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]