Operativni načrt Macola

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Operativni načrt Macola (izvirno turško Balyoz Harekât Planı) je bil načrtovani vojaški državni udar, ki naj bi ga izvedli pripadniki Turških oboroženih sil proti turški vladi pod vodstvom Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Turške oborožene sile, ki veljajo za zaščitnika sekularne turške države, so s tem udarom želeli odstraniti vlado, katero so smatrali za preveč islamistično usmerjeno.

Načrt[uredi | uredi kodo]

Celotna operacija je bila načrtovana kot serija podoperacij, ki bi jih izvršile skupine zarotnikov[1]:

S temi operacijami in drugimi dejanji (napadi na mošeje, sestrelitev letal(a),...) bi ustvarili nemire v državi, zaradi česar bi imele oborožene sile opravičilo za izvedbo državnega udara, s čimer bi prevzele nadzor nad državo.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

22. februarja 2010 so oblasti aretirale več kot 40 častnikov in jih obtožile poskusa prevrata proti vladi. Med aretiranimi so bili štirje admirali, general in dva polkovnika. Tri dni pozneje so izpustili bivša poveljnika Turške vojne mornarice in Turškega vojnega letalstva. 31. marca in 1. aprila so izpustili še 28 drugih; 19 zaradi resnega dvoma obtožb in 9 zaradi njihovega družbenega položaja[2].

5. aprila je sledil drugi val aretacij; v 14 provincah so aretirali 95 oseb; 86 vojaških oseb (od tega 70 v aktivni vojaški službi) ter 9 civilistov. Naslednji dan so ponovno aretirali 9, ki so jih predhodno izpustili. Istočasno pa je istanbulski glavni tožilec ukazal odstranitev dveh tožilcev iz primera zaradi neupoštevanja ukazov[3].

Vpletene osebe[uredi | uredi kodo]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]