OpenStreetMap

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
OpenStreetMap Ljubljane

OpenStreetMap (OSM) je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo prosto dostopen zemljevid sveta. Zemljevidi so narejeni na podlagi podatkov, zbranih s prenosnimi GPS sprejemniki in drugimi prosto dostopnimi viri.

Surovi podatki in izrisani zemljevidi so licencirani s Open Database Licenco.[1]

Wiki pristop[uredi | uredi kodo]

Surove GPS sledi v Hedge Endu

Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše, tudi uradne vire.

Preprosto urejanje zemljevidov je možno že s klikom na zavihek 'Edit' pri pregledovanju trenutnega zemljevida v spletnem brskalniku.

V skladu z Wiki konceptom se hrani vsa zgodovina, vendar je zaradi kompleksnosti vidna le zadnja verzija, funkcija povrnitve pretekle verzije pa je še v razvoju.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Steve Coast, 2009

OpenStreetMap je julija 2004 ustanovil Steve Coast. Aprila 2006 je OSM začel postopek ustanovitve neprofitne organizacije.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. RWeait (12. september 2012). »OpenStreetMap data license is ODbL v1.0«. OSM Foundation. Pridobljeno 5. novembra 2012.

Povezave[uredi | uredi kodo]

OpenStreetMap zemljevid četrti Soho v centralnem Londonu