OpenStreetMap

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
OpenStreetMap Ljubljane

OpenStreetMap (OSM) je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo prosto dostopen zemljevid sveta. Zemljevidi so narejeni na podlagi podatkov, zbranih s prenosnimi GPS sprejemniki in drugimi prosto dostopnimi viri.

Surovi podatki in izrisani zemljevidi so licencirani s Open Database Licenco.[1]

Wiki pristop[uredi | uredi kodo]

Surove GPS sledi v Hedge Endu

Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše, tudi uradne vire.

Preprosto urejanje zemljevidov je možno že s klikom na zavihek 'Edit' pri pregledovanju trenutnega zemljevida v spletnem brskalniku.

V skladu z Wiki konceptom se hrani vsa zgodovina, vendar je zaradi kompleksnosti vidna le zadnja verzija, funkcija povrnitve pretekle verzije pa je še v razvoju.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Steve Coast, 2009

OpenStreetMap je julija 2004 ustanovil Steve Coast. Aprila 2006 je OSM začel postopek ustanovitve neprofitne organizacije.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. RWeait (12 September 2012). "OpenStreetMap data license is ODbL v1.0". OSM Foundation. Pridobljeno dne 5 November 2012.

Povezave[uredi | uredi kodo]

OpenStreetMap zemljevid četrti Soho v centralnem Londonu