Odvrgljiv rezervoar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
1200 litrski odvrgljiv rezervoar podjetja Sargent Fletcher na letalonosilki

Odvrgljiv rezervoar ali zunanji rezervoar (ang. Drop tank, External tank ali Wing tank) je rezervoar za gorivo, ki se ga namesti na zunanje dele letala npr. pod krila ali pod trup. Uporablja se večinoma na vojaških letalih za povečanje doleta in trajanje leta. Ko se rezervoar izprazni se ga po navadi odvrže. Če je potreba npr. pred bojem se ga lahko odvrže v letu tudi polnega. V nekaterih primerih lahko letalo tudi pristane z njimi.

Standarni 300 litrski rezervoar na Nemških letalih iz 2. Svetovne vojne
900 litrski rezervoar na Bf 110 of 9./ZG 26

Prvič so odvrgljive rezervoarje uporabli v Španski civilni vojni. V 2. svetovni vojni so Nemci uporablji standardne 300 litrske na veliko različnih tipov letal.

Slabost odvrgljivih rezerovarjev je povečan zračni upor in manjša manevrirnost letala. Letalo bo po navadi najprej uporabilo gorivo iz odvrgljivih rezervoarjev, jih odvrglo, da se zmanjša zračni upor in nadaljevalo z letom z gorivom iz notranjih rezervoarjev.

P-51-361.jpg
Dva lovca P-51 Mustang s 75-galonskim (zgoraj) in 110-galonskih odvrgljivim rezervoarjem (spodaj)
P-38 Lightning z enim 231-galonskim odrgljivimi rezervoarjem

Obstajajo tudi konformni rezervoarji za gorivo (CFT), ki so v bistvu dodatni rezervoarji pri straneh trupa in niso odvrgljivi, kdaj se jih da odstraniti na zemlji.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici in reference[uredi | uredi kodo]