Obogatena resničnost

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Augumented reality oz. obogatena resničnost je tehnologija ki v realnem času pokriva resnične prizore z informacijami in navideznimi predmeti in je z njima v interakciji. Uporablja obstoječe okolje in mu dodaja informacije za ustvarjanje novega umetnega okolja.

Pri obogateni resničnosti oz. povečani resničnosti se prepletata resnični in virtualni svet, ki ga uporabnik opazuje preko mobilne naprave (tablica, pametni telefon, namenska očala).

Razvoj te tehnologije je v polnem zamahu, področje uporabe pa se nenehno širi. Nekatera področja uporabe AR so; turizem, zabava, industrija, izobraževanje, marketing in prodaja, medicina, gradnja, navigacija, dizajn, šport in mnogi drugi.

Uporaba navidezne resničnosti prinaša tudi določene nezaželene stranske učinke: VR slabost, utrujenost oči, spreminjanje fokusa, simptom t. i. gorilje roke (angl. Gorilla Arm), tveganje za asocialnost uporabnikov[1].

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. Somrak, Andrej; Guna, Jože (2018). »Pregled naprav, tehnologij in področij uporabe navidezne, izboljšane in mešane resničnosti« (PDF). Elektrotehniski Vestnik 85.1/2 (2018): 54-61. Pridobljeno 5. novembra 2018.