Oblast (geografija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Oblást (iz ruščine), ustrezen slovenski prevod bi bil regija (belorusko во́бласць, vobłaść, bolgarsko о́бласт, oblast, bosansko oblast, češko oblast, makedonsko област, oblast, rusko о́бласть, oblasť, slovaško oblasť, srbsko област, oblast, ukrajinsko о́бласть, oblasť), je večja upravno-območna enota v Rusiji, Bolgariji in nekaterih republikah nekdanje Sovjetske zveze: Belorusiji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu, Ukrajini in Uzbekistanu.

Uradna imena v nasledstvenih državah Sovjetske zveze se razlikujejo, nekatera pa so istoizvorne besede ruskega izraza. Na primer: вобласць, voblasc se uporablja za upravno delitev Belorusije, kazaško облыс, oblis pa za upravno delitev Kazahstana.

Sodobne upravne enote[uredi | uredi kodo]

Bolgarija[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: upravna delitev Bolgarije.

Od leta 1997 je Bolgarija razdeljena na 28 oblasti. Pred tem je bila razdeljena na večje upravne enote, ki so se prav tako imenovale oblasti.

Rusija[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: oblasti Rusije.

Po ruski ustavi so oblasti deli zvezne upravne delitve z višjim statusom od upravnih enot znotraj RSFSR pred razpadom Sovjetske zveze. Status zvezne upravne enote daje oblastem nekaj samouprave in predstavništvo v Svetu federacije.

Ukrajina[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: upravna delitev Ukrajine.

Zgodovinske upravne enote[uredi | uredi kodo]

Ruski imperij[uredi | uredi kodo]

V Ruskem imperiju so bile oblasti upravne enote in so bile del krajev. Večina tedanjih oblasti je ležala na obrobju države ali pa so pokrivale območja, kjer so živeli kozaki. Oblasti so bile enakovredne gubernijam. Upravljanje oblasti se je razlikovalo od upravljanja gubernij v tem da so bile na njihovem območju vedno vojske. Vodja oblasti je bil hkrati vodja državne in vojaške uprave.

Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev[uredi | uredi kodo]

V Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev so bile oblasti upravne enote med letoma 1922 in 1929. V tem času je bila država razdeljena na 33 oblasti. Leta 1929 so oblasti zamenjale večje upravne enote, banovine.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]