Oče Goriot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Oče Goriot  
Avtor Honoré de Balzac
Naslov izvirnika Le Père Goriot
Prevajalci Oton Župančič
Država Francija
Jezik francoščina
Založnik Werdet
Datum izida 1835
Žanr

Realistični roman,

Bildungsroman
Vrsta medija tisk (trda in mehka vezava)
Št. strani 394
Knjiga je del zbirke/serije
Serija Človeška komedija
Predhodnik La Fille aux yeux d'or
Naslednik Le Colonel Chabert
Klasifikacija
ISBN prva izdaja pred uvedbo ISBN
OCLC št. 154698871
COBISS ID 306433
UDK 821.133.1

Oče Goriot (izvirno francosko Le Père Goriot) je francoski realistični roman, ki je izšel leta 1835. Avtor romana je Honore de Balzac. V slovenščino je delo leta 1934 prvič prevedel Oton Župančič. Roman je del cikla romanov z naslovom Človeška komedija (La Comedie humaine), natančneje sodi v razdelek Prizori iz zasebnega življenja.

Tema romana je brezpogojna očetova ljubezen do izkoriščevalskih hčera in želja mladega podeželskega fanta, da bi uspel v velikem mestu.


Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dogajanje je postavljeno v leti 1819 in 1820 v Pariz, v čas burbonske restavracije. Eugène de Rastignac pride iz juga Francije študirat v Pariz, njegov cilj je povzpeti se v visoko družbo. Nastani se v skromnem gostišču gospe Vauquerjeve, kjer živita tudi kaznjenec Vautrin in testeninar Goriot. Slednji se je moral iz boljše sobe preseliti v slabšo, ker je ves denar namenil za hčeri, Anastazijo in Delphino. Rastingac postane Delphinin ljubimec, naklonjen mu je tudi Goriot. Vautrina, ki se še vedno ukvarja z nečistimi posli, ujamejo in gre tako zopet v zapor. Ko Goriot zboli, se hčeri zanj ne zanimata, spozna, da sta ga izkoriščali. Umre razočaran, spremlja ga le Rastingnac. Konec je simbolen, saj Rastignac napove boj pariški družbi.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Prva slovenska izdaja romana iz leta 1934 (COBISS)
  • Francoska izdaja romana iz leta 1919 (COBISS)


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]