Oče Goriot

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Oče Goriot
AvtorHonoré de Balzac
Naslov izvirnikaLe Père Goriot
PrevajalecOton Župančič
DržavaFrancija
Jezikfrancoščina
SerijaČloveška komedija
ŽanrRealistični roman, Bildungsroman
ZaložnikWerdet
Datum izida
1835
Datum izida v slovenščini
1934
Vrsta medijatisk (trda in mehka vezava)
Št. strani394
OCLC154698871
COBISS306433
UDK821.133.1
PredhodnikLa Fille aux yeux d'or 
NaslednikLe Colonel Chabert 
Delphine de Nucingen v družbi ljubimca Eugèna de Rastignaca in očeta Jeana-Joachima Goriota.

Oče Goriot (izvirno francosko Le Père Goriot) je francoski realistični roman, ki je izšel leta 1835. Avtor romana je Honore de Balzac. V slovenščino je delo leta 1934 prvič prevedel Oton Župančič. Roman je del cikla romanov z naslovom Človeška komedija (La Comedie humaine), natančneje sodi v razdelek Prizori iz zasebnega življenja.

Tema romana je brezpogojna očetova ljubezen do izkoriščevalskih hčera in želja mladega podeželskega fanta, da bi uspel v velikem mestu.


Vsebina[uredi | uredi kodo]

Dogajanje je postavljeno v leti 1819 in 1820 v Pariz, v čas burbonske restavracije. Eugène de Rastignac pride iz juga Francije študirat v Pariz, njegov cilj je povzpeti se v visoko družbo. Nastani se v skromnem gostišču gospe Vauquerjeve, kjer živita tudi kaznjenec Vautrin in testeninar Goriot. Slednji se je moral iz boljše sobe preseliti v slabšo, ker je ves denar namenil za hčeri, Anastazijo in Delphino. Rastingac postane Delphinin ljubimec, naklonjen mu je tudi Goriot. Vautrina, ki se še vedno ukvarja z nečistimi posli, ujamejo in gre tako zopet v zapor. Ko Goriot zboli, se hčeri zanj ne zanimata, spozna, da sta ga izkoriščali. Umre razočaran, spremlja ga le Rastingnac. Konec je simbolen, saj Rastignac napove boj pariški družbi.


Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Izdaje[uredi | uredi kodo]

  • Prva slovenska izdaja romana iz leta 1934 (COBISS)
  • Francoska izdaja romana iz leta 1919 (COBISS)


Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]