Numerologija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pietro Bongo, Numerorum mysteria, 1591

Numerologija je v nekaterih religijah vera v mistično oz. ezoterično povezavo med števili in objekti ali živimi bitji. Z numerologijo so se ukvarjali nekateri zgodnji matematiki, npr. Pitagora in Babilonci. Danes se numerologija običajno pojmuje kot psevdoznanost, podobno kot alkimija v primerjavi s kemijo in astrologija z astronomijo. Občasno se z numerologi slabšalno označuje tudi ljudi, ki polagajo pretirano zaupanje v številske vzorce, npr. borzne analitike, čeprav se ne ukvarjajo z numerologijo v tradicionalnem pomenu besede.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Začetek numerologije sega že več tisoč let v preteklost. Obstajajo zgodovinski zapisi iz katerih lahko sklepamo, da so se s števili in numerologijo ukvarjali že Babilonci, Egipčani, stari Kitajci, Grki in Rimljani.

K razvoju sodobne numerologije je veliko prispeval Pitagora, ki je bil eden najbolj znanih filozofov svojega časa. Ukvarjal se je z matematiko, filozofijo in glasbo. Numerologijo je postavil na novo raven,[pojasni] zato Pitagoro pogosto štejemo za očeta numerologije.

Primeri[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ONA 365: V naši državi, oprostite, je laže kaj ukrasti kot kaj dobrega narediti, Old.slovenskenovice.si, pridobljeno 22. november 2023.