Nove Fužine

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nove Fužine

Nove Fužine so večja ljubljanska četrt. Razvila se je od zahoda proti vzhodu ob treh trgih ter med Zaloško cesto in levim bregom Ljubljanice, vse do Chengdujske ceste pred Studencem. Naselje je zraslo v nekdanji občini Moste. V Novih Fužinah sta postavljeni dve osnovni šoli, in sicer OŠ Martina Krpana in Nove Fužine, srednja šola ter vrtec VVO Zelena Jama, pa dom za starejše občane in zdravstveni dom z lekarno.

Skozi naselje potekajo mestne avtobusne linije številka 20, 20Z (ob vikendih), 22, 25 (liniji 20 in 22 imata na koncu naselja na Chengdujski cesti urejeno obračališče). Mimo naselja po Zaloški cesti so speljane še mestne avtobusne linije št. 11, 11B in 24.

Fužine so imele odlične predispozicije za gradnjo: sorazmerno dobro nosilnost tal in nizko poselitev gramoznic in poligona za vadbo vožnje. Prvi načrti za gradnjo soseske segajo v leto 1958, v čas intenzivne industrializacije Slovenije, zaradi katere so se množično priseljevali delavci iz drugih delov takratne Jugoslavije in iz različnih delov Slovenije v Ljubljano. Prva faza gradnje od štirih se je nato začela šele leta 1977 na zahodni strani, ob vaškem naselju Fužine in se končala leta 1981. Naselje s stolpnicami in bloki je raslo do leta 1987. Za tem so dopolnjevali pozidavo in izboljšali ponudbo s trgovinami in paviljoni za obrtnike, pošto, banko ter drugimi dejavnostmi. Fužine so ena zadnjih družbeno načrtovanih prostorskih ureditev v Sloveniji, vsekakor so največja takšna celota. Nove Fužine se raztezajo na 61 hektarih in v njih po že zastarelih ocenah iz leta 2000 živi najmanj 18.000 ljudi. Z uradno poselitvijo 385 prebivalcev na hektar (neuradna je še malo višja) so najgosteje poseljeno območje v celotni državi.[1]

V Fužinah, blizu nekdanjih fužin in ob brzicah Ljubljanice stoji grad, renesančni dvorec Fužine, znan še iz Prešernove Glose. V prenovljeni stavbi je Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Zabukovec, Mojca (2014-12-23). "Fužine so nastale v času sosesk". Delo. Pridobljeno dne 2018-09-30.