Novak

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Za osebno ime glej: Novak (ime).

Novak [novák] je najbolj pogost priimek v Sloveniji (10.936 oseb), kar velja tudi za osrednjeslovensko, savinjsko in spodnjeposavsko statistično regijo, med najpogostejšimi pa je na Dolenjskem, v Prekmurju in Podravju. Pri drugih narodih je ta priimek na prvem mestu še na Češkem (Novák z žensko obliko Nováková) in Poljskem (Nowak). Na Hrvaškem je absolutno število oseb s priimkom Novak skoraj tolikšno kot v Sloveniji (okoli 10.000). Je najpogostejši priimek v Medžimurju, veliko jih je v Zagrebu ter v Dalmaciji (otok oz. mesto Hvar), pojavlja pa se tudi ponekod v Bosni in Hercegovini.[1] Priimek je sicer dokaj razširjen po srednji in vzhodni Evropi (od nemškega govornega področja do Ukrajine), od koder je s priseljenci prišel tudi v Ameriko in drugam po svetu.

Izvor ter razlaga pomena in rabe[uredi | uredi kodo]

Priimek, ki je slovanskega izvora, izhaja iz besede nov v pomenu novinec (novodošli v neko vas, skupnost). Novák je bil sicer nekdaj tudi moški, določen za vojaško službo. Novak je lahko tudi poklicno ime za človeka, ki s sekanjem in požiganjem ustvarja nove površine za obdelavo - novino.[2]. Slovenski naglas je Novák, v vseh drugih jezikih pa je na prvem zlogu: Nóvak; pri Srbih in Črnogorcih je to osebno ime (npr. Novak Đoković), iz katerega je mdr. izveden priimek Novaković (z varianto Novković).

Sorodni priimki so še: Novinc, Novina, Novačan, Novinc, Novinec, Novič, Novinšek, Novljan.

V Sloveniji je med najpogostejšimi kombinacijami imena in priimka na drugem mestu Franc Novak (prvi je Jožef Horvat), na četrtem pa Janez Novak, med ženskami pa je na prvem mestu Marija Novak.

Znani slovenski nosilci priimka[uredi | uredi kodo]

Znani tuji nosilci priimka[uredi | uredi kodo]

Nowak[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »Prezime Novak @ Acta Croatica«. actacroatica.com. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. oktobra 2021. Pridobljeno 26. oktobra 2021.
  2. »Izvor priimkov«. Mladina - Tednik. Pridobljeno 3. decembra 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]