Northumberland (grofija)

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Northumberland
Zastava Northumberland (grofija)
Zastava
Kraljevi grb Northumberland (grofija)
Kraljevi grb
Lega Northumberland (grofija)
Največje mestoBlyth
Površina
• skupaj
5013 km2
+
Podeželje v grofiji Northumberland.

Northumberland je grofija in okrožje v severovzhodni Angliji. Meji na grofije Cumbria na zahodu, Durham na jugu, Tyne and Wear na jugovzhodu, na Škotsko na severu in na Severno morje. Tamkajšnja obala spada med okoliške naravne lepote,[1] po njej teče 103 km dolga pot.[2] Od leta 1981 ima svet grofije sedež v kraju Morpeth, ki leži v vzhodnem delu grofije.[3]

V času kraljestva Northumbria, pod vladavino kralja Edwina, so bile meje območja vse od kraja Humber na jugu do reke Forth na severu. Zgodovinske meje grofije so obsegale drugo področje, vključno z mestom Newcastle upon Tyne, tradicionalnim centrom grofije, kot tudi mesto Tynemouth in druge kraje v območju North Tyneside ter območja, ki so od leta 1974 v grofiji Tyne and Wear. Zgodovinske meje grofije občasno niso vključevale področij kot so Islandshire, Bedlingtonshire in Norhamshire (skupaj imenovane North Durham), zunanja območja grofije Durham, ki so bila vključena v grofijo Northumberland leta 1844.

Zaradi svoje lege ob angleško-škotski meji je bil Northumberland središče številnih bitk. Grofija je znana po svoji neokrnjeni naravi visokih barjih, ki so priljubljena predvsem pri krajinskih slikarjih. Ti deli grofije so danes zaščiteni pod imenom narodni park Northumberland. Northumberland je najbolj redko poseljena grofija v Angliji, s samo 62 prebivalci na kvadratni meter.

Ime grofije nosi bojna ladja HMS Northumberland.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Področje je bilo nekoč del Rimskega cesarstva, pod imenom Northumberland pa je bilo prizorišče številnih vojn med Anglijo in Škotsko. Kot posledico te nasilne zgodovine ima Northumberland več gradov kot ostale grofije v Angliji[4]. V grofiji so med drugim grad Alnwick, grad Bamburgh, grad Dunstanburgh in grad Warkworth.

Področje današnjega Northumberlanda je bilo nekoč središče kraljestva Anglov z imenom Bernicija, ki je bilo kasneje združeno s kraljestvom Deira, ki je ležalo južno od reke Tees. Področji sta skupaj tvorili kraljestvo Northumbria. Northumberland je pogosto imenovan »zibelka krščanstva« v Angliji. Na otok Lindisfarne ali Sveti otok, ki leži severno od kraja Bamburgh, so se namreč naselili duhovniki s škotskega otoka Iona in od tam širili krščansko vero med Angli. Lindisfarne je bil dom knjige Lindisfarnski evangeliji (Lindisfarne Gospels) in srednjeveškega svetnika, sv. Cuthberta, ki je pokopan v stolnici v Durhamu.

Grad Bamburgh je zgodovinska prestolnica Northumberlanda, pred združitvijo Anglije pod enim monarhom je bil kraljevi grad. V sedanjem obdobju ima sicer Northumberlandski mestni svet pisarne v kraju Morpeth, a se kraja Morpeth in Alnwick še vedno prerekata za naziv glavnega mesta grofije.

Northumberlandski gospodarji so nekoč imeli pomembno vlogo pri odločanju v Angliji, saj so nosili težko breme zaščite Anglije pred napadi Škotov.

V grofiji Northumberland so se redno pojavljali upori proti vladi, kot se je to zgodilo v času vlade Tudorjev. Te izgrede so običajno vodili vojvode Northumberlandski, družina Percy. Angleški dramatik William Shakespeare je enega od članov družine Percy, živahnega Harryja Hotspurja, upodobil v svojem delu Kralj Henrik IV.

Grofija je bila tudi središče rimskokatoliške vere v Angliji in tudi jakobinskega nazora po angleški obnovi. Northumberland je postal nekakšna divja grofija, kjer so se izobčenci skrivali pred roko zakona. Vendar so občasni obmejni izgredi in neupoštevanje zakonov počasi izginili po združitvi Škotske in Anglije pod Jakobom I. Angleškim.

Northumberland je imel pomembno vlogo v času industrijske revolucije. Rudniki premoga so bili tedaj zelo razširjeni. Premogovniki so bili v krajih Ashington, Bedlington, Choppington, Netherton, Ellington in Pegswood. Premog iz grofije je pomagal k razvoju industrije v drugih delih dežele. Potreba po transportu premoga iz rudnikov do reke Tyne je spodbudila nastanek prvih železnic. Pomembni veji industrije sta bili tudi izdelovanje ladij in orožja.

Danes je Northumberland povečini podeželsko področje. Kot najmanj poseljena grofija v Angliji ima precej manj vpliva na angleško politiko kot v preteklosti. V zadnjih letih se je v grofiji precej razvil turizem. Obiskovalce privabljata predvsem lepota pokrajine in številna zgodovinska najdišča.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Geografija Northumberlanda in sosednjih območij

Geografija Northumberlanda je raznolika. Ob Severnem morju je področje ravno in nizko, proti severozahodu pa postaja vse bolj gorato. Hribi Cheviot, ki ležijo na severozahodu grofije, so sestavljeni predvsem iz granita in andezita. Drugo področje magmatskih kamnin leži pod Whin Sill (po katerem reče Hadrijanov zid). Je tujek karbonskega diabaza. Oba grebena podpirata precej pusto močvirnato pokrajino. Na obeh straneh področja je karbonski apnenec, zaradi katerega imajo določeni deli kraško okolje.[5] Ob obali se vrstijo otoki Farne, prav tako v večini iz diabaza, znani pa so po velikem številu ptic.

V jugovzhodnem delu grofije so nahajališča premoga, ki se ob obalnem področju vlečejo severno do reke Tyne. V grofiji poznajo tudi takoimenovani 'morski premog'. Ta je verjetno nastal iz kosov premoga, najdenih na obali, kamor so jih nanesli valovi, ki so odlomili material.

Reka Coquet

Northumberland leži na najbolj severnem delu Anglije, nad zemljepisno širino 55°, v njem so številna visoka področja, zato je ta grofija ena najbolj mrzlih v državi. Povprečna letna temperatura je od 7,1 °C do 9,3 °C, z najnižjimi temperaturami na celini.[6] Grofija leži na vzhodni obali, v njej zapade relativno majhna količina dežja, med 466 in 1060 mm letno. Najbolj moker je zahodni del višavja.[7] Med letoma 1971 in 2000 je bilo v grofiji povprečno 1321 do 1390 ur sonca na leto.[8]

Približno četrtina grofije je zaščitena v okviru Northumberlandskega narodnega parka. To področje izjemne naravne lepote je tako skoraj povsem zaščiteno pred industrijo in kmetijstvom. Park se razteza južno od škotske meje in vključuje Hadrijanov zid. Večina parka leži nad 240 metrov nadmorske višine. Tudi Northumberlandska obala je področje izjemne naravne lepote.

Ekologija[uredi | uredi kodo]

V grofiji so številni pomembni živalski habitati in vrste, vključno z: govedo Chillingham, otok Lindisfarne ali Sveti otok, Farne in Staple.

Ekonomija in industrija[uredi | uredi kodo]

Housedon Hill

To je tabela spreminjanja regionalnih bruto vrednosti (ki kažejo na vrednost dobrin in blaga, pridelanega v določenem območju), pridanih Northumberlandu ob trenutnih osnovnih cenah ki jih je objavil[mrtva povezava] (pp. 240–253) urad Office for National Statistics z vsotami v milijonih britanskih funtov.

Leto Regijska dodana bruto vrednost[9] Kmetijstvo[10] Industrija[11] Storitve[12]
1995 2,585 130 943 1,512
2000 2,773 108 831 1,833
2003 3,470 109 868 2,494

Northumberland ima relativno šibko ekonomijo glede na ostale grofije in druge lokalne upravne enote v Združenem kraljestvu.[13] Grofija je med šestimi najbolj šibkimi izmed 63 območij. Leta 2003 je 23 % moškega in 60 % ženskega prebivalstva zaslužilo manj od evropskega povprečja. Maja 2005 je bila nezaposlenost 2,3 %, podobno kot nacionalno povprečje.[14] Med letoma 1999 in 2003 je poslovanje v grofiji zraslo za 4,4 % - na 8.225 podjetij, kar znaša 0,45 % registriranih podjetij v VB.[15]

Glavni vir zaposlitve in prihodka v grofiji je turizem. Grofijo letno obišče 1,1 milijona obiskovalcev iz Velike Britanije in okoli 50.000 tujih turistov, ki v grofiji pustijo do 162 milijonov funtov.[16]

Izobraževanje[uredi | uredi kodo]

Northumberland ima celovit izobraževalni sistem s 15 državnimi šolami, dvema akademijama in eno neodvisno šolo. Kot v grofiji Bedfordshire tudi v grofiji Northumberland obstaja sistem treh različnih vrst šol - nižje/srednje/višje šole. To ponekod onemogoči izbiranje med različnimi šolami - namesto dveh srednjih šol, ena postane 'srednja' šola, druga pa 'višja' šola. V posameznih mestih pa morajo vsi obiskovati le šolo, ki je na voljo.

Šolska ustanova Cramlington Learning Village ima skoraj 400 učencev v vsaki šoli na leto; je ena največjih šol v Angliji. Blyth Community College, ki leži v jugovzhodu grofije Northumberland, lahko sprejme do 1.500 študentov v svojih stavbah. Astley Community High School, ki se nahaja v Seaton Delaval in sprejema študente iz območij Seaton Deleval, Seaton Sluice in Blyth, je bila pogosto tema vročih razprav. Politiki so namreč zatrjevali, da bo treba šolo zapreti, ker se je v kraju Blyth odprla akademija Bede Academy. Tem trditvam se je ravnatelj Astley Community High School močno upiral. Na podeželju grofije se nahaja Haydon Bridge High School, katere učenci naj bi prihajali iz največjega okrožja v primerjavi z drugimi šolami v Angliji. Šola naj bi pokrivala večje področje kot ga avtocesta M25 obkroži okrog Londona.

V grofiji Northumberland je tudi katoliška srednja šola - St. Benet Biscop Catholic High School. Vanjo so vpisani učenci, ki prihajajo iz različnih delov grofije. Učenci iz grofije obiskujejo tudi neodvisne šole kot je Royal Grammar School v Newcastlu.

Prebivalstvo[uredi | uredi kodo]

Sodeč po popisu prebivalstva iz leta 2001 je v grofiji Northumberland živelo 307.190 prebivalcev,[17] Popis prebivalstva Združenega kraljestva leta 2011 je pokazal 316.028 prebivalcev. Northumberland ima zelo malo prebivalcev drugi etničnih skupin - le 0,985 % vseh prebivalcev. Anglija jih ima 9,1 %. 81 % prebivalstva je kot svojo vero opredelilo krščanstvo, 0,8 % je podalo druge religije, 12 % se ni opredelilo za nobeno od religij.[18]

Grofijo v glavnem sestavlja podeželje z velikimi območji višavij, zato je gostota poseljenosti prebivalstva v Northumberlandu le 62 ljudi na kvadratni kilometer. Grofija je tako najredkeje poseljeno območje v Angliji.

Politika[uredi | uredi kodo]

Northumberland je unitarno lokalno avtoritetno okrožje in največje unitarno okrožje v Angliji. Mestni svet ima sedež v kraju Morpeth.

Kot večina angleških nevelemestnih grofij je tudi Northumberland do aprila 2009 imel način "two-tier system" za lokalno upravo. Sem je spadal en svet grofije in šest okrožij, ki je vsako imelo svoj okrožni svet, ki je skrbel za različne dele lokalne uprave. Ta okrožja so bila Blyth Valley, Wansbeck, Castle Morpeth, Tynedale, Alnwick in Berwick-upon-Tweed. Okrožja so ukinili 1. aprila 2009, svet grofije pa je postal unitarna avtoriteta. Volitve za novi unitarni avtoritativni svet so se odvile 1. maja 2008.

Northumberland v House of Commons zastopajo štirje člani parlamenta. Eden izmed njih je član konzervativne stranke, eden predstavnik liberalnih demokratov, dva pa laburistov.

Northumberland je vključen v severovzhodno angleško enoto v evropskem parlamentu, ki jo zastopajo štirje člani evropskega parlamenta.

Mediji[uredi | uredi kodo]

Ker grofija nima večjih naseljenih središč, večina medijev prihaja iz sosednje grofije Tyne and Wear, vključno z radijskimi postajami in televizijskimi kanali (nekateri: BBC Look North, BBC Radio Newcastle, Tyne Tees Television and Metro Radio) ter večino dnevnih časopisov: The Journal in Evening Chronicle. Vendar je treba poudatiti, da je bil Northumberland, podobno kot številna druga upravna območja v Angliji, odrezan od svojega geografskega regijskega centra - kraja Newcastle upon Tyne - ki pa še vedno ohranja pomembno vlogo v grofiji. Časopisi iz Newcastla so zato brani po vsej grofiji, prav tako pa tudi časopisi iz drugih bližnjih krajev: Northumberland Gazette, Morpeth Herald, Berwick Advertiser, Hexham Courant in News Post Leader.

"Community" radio (radio, ki je posvečen predvsem potrebam prebivalcev določenega območja) Lionheart FM, ki ima sedež v kraju Alnwick, je bil pred kratkim nagrajen s petletno licenco za oddajanje "community" programa od družbe OFCOM. V kraju Berwick in v severnem delu grofije oddaja tudi radio Borders.

Ljudje[uredi | uredi kodo]

George Stephenson je rojen v Northumberlandu
Pevec Sting se je rodil v kraju Newcastle upon Tyne
Pesnik Algernon Charles Swinburne je odraščal v grofiji Northumberland

Znani ljudje, rojeni v Northumberlandu[uredi | uredi kodo]

Ashington je rojstni kraj treh znanih nogometašev: tu sta se rodila Bobby in Jack Charlton - leta 1937 in 1935; Jackie Milburn pa leta 1924. Košarkar Alan Hoyle se je tu rodil leta 1983; leta 1978 pa se je tu rodil tudi igralec kriketa Steve Harmison.

Mickley je rojstni kraj umetnika Thomasa Bewicka, ki se je rodil leta 1753. V istem kraju je bil leta 1930 rojen tudi nogometaš Bob Stokoe.

Druge znane osebnosti, rojene v tej grofiji

Znani ljudje, povezani z Northumberlandom[uredi | uredi kodo]

Na strani [1] je še več podatkov o že preminulih slavnih prebivalcih grofije Northumberland.

Naselja[uredi | uredi kodo]

Župnije[uredi | uredi kodo]

OPOMBA: Na seznamu manjkajo župnije, ustvarjene po letu 2001.

Župnije grofije Northumberland[19]
Ime Prebivalstvo (2001) Prejšnje območje
Acklington 467 Alnwick
Acomb 1,184 Tynedale
Adderstone with Lucker 195 Berwick-upon-Tweed
Akeld 82 Berwick-upon-Tweed
Allendale 2,120 Tynedale
Alnham 99 Alnwick
Alnmouth 562 Alnwick
Alnwick 7,767 Alnwick
Alwinton 71 Alnwick
Amble 6,044 Alnwick
Ancroft 885 Berwick-upon-Tweed
Bamburgh 454 Berwick-upon-Tweed
Bardon Mill 364 Tynedale
Bavington 99 Tynedale
Beadnell 528 Berwick-upon-Tweed
Belford 1,055 Berwick-upon-Tweed
Belsay 436 Castle Morpeth
Bewick 69 Berwick-upon-Tweed
Biddlestone 88 Alnwick
Bowsden 157 Berwick-upon-Tweed
Branxton 121 Berwick-upon-Tweed
Brinkburn 200 Alnwick
Callaly 150 Alnwick
Capheaton 160 Castle Morpeth
Carham 347 Berwick-upon-Tweed
Cartington 97 Alnwick
Chatton 438 Berwick-upon-Tweed
Cornhill-on-Tweed 318 Berwick-upon-Tweed
Craster 342 Alnwick
Cresswell 237 Castle Morpeth
Denwick 266 Alnwick
Doddington 146 Berwick-upon-Tweed
Earle 89 Berwick-upon-Tweed
Easington 139 Berwick-upon-Tweed
East Chevington 3,192 Castle Morpeth
Edlingham 196 Alnwick
Eglingham 357 Alnwick
Ellingham 282 Berwick-upon-Tweed
Ellington and Linton 2,678 Castle Morpeth
Elsdon 205 Alnwick
Embleton 699 Alnwick
Ewart 72 Berwick-upon-Tweed
Felton 958 Alnwick
Ford 487 Berwick-upon-Tweed
Glanton 222 Alnwick
Harbottle 235 Alnwick
Hartburn 198 Castle Morpeth
Hauxley 220 Alnwick
Hebron 679 Castle Morpeth
Heddon-on-the-Wall 1,518 Castle Morpeth
Hedgeley 322 Alnwick
Hepple 139 Alnwick
Hepscott 898 Castle Morpeth
Hesleyhurst 30 Alnwick
Hollinghill 90 Alnwick
Holy Island 162 Berwick-upon-Tweed
Horncliffe 374 Berwick-upon-Tweed
Ilderton 94 Berwick-upon-Tweed
Ingram 148 Berwick-upon-Tweed
Kilham 131 Berwick-upon-Tweed
Kirknewton 108 Berwick-upon-Tweed
Kyloe 323 Berwick-upon-Tweed
Lesbury 871 Alnwick
Lilburn 106 Berwick-upon-Tweed
Longframlington 979 Alnwick
Longhirst 446 Castle Morpeth
Longhorsley 798 Castle Morpeth
Longhoughton 1,442 Alnwick
Lowick 559 Berwick-upon-Tweed
Lynemouth 1,832 Castle Morpeth
Matfen 495 Castle Morpeth
Meldon 162 Castle Morpeth
Middleton 136 Berwick-upon-Tweed
Milfield 243 Berwick-upon-Tweed
Mitford 431 Castle Morpeth
Morpeth 13,833 Castle Morpeth
Netherton 194 Alnwick
Netherwitton 272 Castle Morpeth
Newton-by-the-Sea 242 Alnwick
Newton on the Moor and Swarland 822 Alnwick
Norham 536 Berwick-upon-Tweed
North Sunderland 1,803 Berwick-upon-Tweed
Nunnykirk 138 Alnwick
Ord, Northumberland 1,365 Berwick-upon-Tweed
Pegswood 3,174 Castle Morpeth
Ponteland 10,871 Castle Morpeth
Rennington 305 Alnwick
Roddam 77 Berwick-upon-Tweed
Rothbury 1,740 Alnwick
Rothley 136 Alnwick
Shilbottle 1,349 Alnwick
Shoreswood 163 Berwick-upon-Tweed
Snitter 114 Alnwick
Stamfordham 1,047 Castle Morpeth
Stannington 1,219 Castle Morpeth
Thirston 510 Castle Morpeth
Thropton 409 Alnwick
Togston 340 Alnwick
Tritlington and West Chevington 218 Castle Morpeth
Ulgham 365 Castle Morpeth
Wallington Demesne 361 Castle Morpeth
Warkworth 1,493 Alnwick
Whalton 427 Castle Morpeth
Whittingham 406 Alnwick
Whitton and Tosson 223 Alnwick
Widdrington 158 Castle Morpeth
Widdrington Station and Stobswood 2,386 Castle Morpeth
Wooler 1,857 Berwick-upon-Tweed

Sklici[uredi | uredi kodo]

 1. http://www.northumberlandcoastaonb.org/media/Publications/01%20-%20Part%201%20-%20Management%20Plan%20-%20Introduction.pdf[mrtva povezava]
 2. http://www.ldwa.org.uk/ldp/members/show_path.php?path_name=Northumberland+Coast+Path
 3. Hiša Northumberlandskega sveta se je iz mesta Newcastle upon Tyne prestavila v Morpeth dne 21. aprila, 1981.
 4. Long, B. (1967). Castles of Northumberland. Newcastle, UK: Harold Hill.
 5. Northumberland National Park Authority, n.d. "The topology and climate of Northumberland National Park Arhivirano 2011-07-21 na Wayback Machine.."
 6. Met Office, 2000. "Annual average temperature for the United Kingdom."
 7. Met Office, 2000. "Annual average rainfall for the United Kingdom."
 8. Met Office, 2000. "Annual average sunshine for the United Kingdom."
 9. Določene vsote so zaokrožene
 10. vključuje lov in gozdarstvo
 11. vključuje energijo in gradnjo
 12. vključujejo posredno izmerjene storitve finančnega posredovanja
 13. Northumberland County Council, 2003 "Northumberland in context.". MS Word, HTML (Google)
 14. Northumberland InfoNet, 2005. "Unemployment Statistics[mrtva povezava]."
 15. Northumberland InfoNet, 2004. "Key Statistics: Businesses[mrtva povezava]." (PDF)
 16. Northumberland InfoNet, 2004 "Key Statistics: Tourism Arhivirano 2009-02-25 na Wayback Machine.." (PDF)
 17. Office for National Statistics, 2003. "Update on 2001 Census figures Arhivirano 2005-09-13 na Wayback Machine.." (PDF)
 18. Office for National Statistics, 2001. "KS07 Religion: Census 2001, Key Statistics for local Authorities."
 19. »Office for National Statistics: Neighbourhood Statistics«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 12. junija 2011. Pridobljeno 6. julija 2010.

Viri[uredi | uredi kodo]

 • Tomlinson, W. W. (1888). Comprehensive guide to the county of Northumberland (reprinted 1968). Trowbridge, UK: Redwood.
 • Barbara Thompson, Jennifer Norderhaug (2006). "Walking the Northumberland Dales: Hadrian's Wall Country". Sigma Press. ISBN 1-85058-838-4, 9781850588382

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]