Nogometni huliganizem

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Huliganizem navijačev kluba 1. FC Lokomotive Leipzig leta 1990
Huliganizem navijačev kluba Crvena zvezda izziva bolj kot obsodbo podporo z milimi obsodbami, pomilostitvami, - pa tudi z grafiti

Nogometni huliganizem[1] zajema neposlušno, nedisciplinirano, agresivno in uničujoče vedenje s strani vnetih navijačev posameznih nogometnih klubov, mnogokrat pa vključuje tudi vandalizem in ustrahovanje.[2]

Nogometni huliganizem najpogosteje nastane iz konfliktov med tolpami, znanimi kot “nogometna podjetja”. Glavni namen tolp je ustrahovanje in fizično napadanje navijačev nasprotnih klubov. Drugi pogosti nazivi, ki jih povezujemo s huliganskimi tolpami so “vojska”, “fantje“, “casuals” in “tolpa”. Pri določenih klubih že dolgo obstaja rivalstvo z drugimi klubi (po navadi, vendar ne vedno, so geografsko blizu), h kateremu spada tudi huliganizem in medsebojni spopadi (včasih imenovani lokalni derbiji), ki so v veliki verjetnosti zelo hudi. Spopadi se lahko zgodijo pred tekmo, med tekmo ali po tekmi. Sodelujoči po navadi izberejo lokacije, ki so oddaljene od stadiona, da se izognejo aretacijam s strani policije. Konflikti pa se lahko zgodijo tudi spontano, ko so navijači še na stadionu ali v okolici stadiona. V takšnih primerih lahko razbijajo izložbe trgovin, zažigajo smetnjake in prevračajo policijske avtomobile. V ekstremnih primerih so že bili ubiti huligani, policisti in opazovalci. Posebne policijske enote večkrat tudi posredujejo s solzivcem, policijskimi psi, oklepnimi vozili in vodnimi topovi. Nasilje, ki vodi do huliganizma so poimenovali “aggro” (kratko za poslabšanje) ali “bovver” (težava). Povoziti nasprotujoče huligane pomeni, da jih spraviš v beg. Huligani, ki imajo čas in denar lahko spremljajo nacionalni klub na tekme, ki potekajo v drugih državah in se udeležujejo huliganskega vedenja, proti huliganom domačega kluba. Lahko postanejo tudi del izgredov, ki vključujejo širšo javnost.

Vedenje[uredi | uredi kodo]

Nogometni huliganizem obsega širok spekter vedenja, kot so:

Zgodnja zgodovina[uredi | uredi kodo]

Čas prvega nogometnega izgreda je neznan, vendar pa so ugotovili, da pojav sega nazaj, do 14. stoletja v Angliji. V letu 1314 je Edward II. izgnal nogomet (v tistem času, nasilna in nedisciplinirana aktivnost, ki je vključevala nasprotne si vasi, kjer so igralci brcali prašičji mehur čez lokalno gmajno), ker je verjel, da izgredi, ki obkrožajo tekme lahko privedejo do družbenih nemirov ali celo izdajstva[6]. Glede na akademski dokument Univerze v Liverpoolu, so zaradi konflikta na tekmi v Derby leta 1846, v Angliji potrebovali »riot act« in dve skupini konjenice, ki sta učinkovito odreagirali na nedisciplinirano množico. Ta isti dokument je tudi poimenoval »vpade« kot pogost pojav v letih 1880 v angleškem nogometu[7]. Prvi zabeleženi primeri huliganstva na nogometnih tekmah v sodobni igri naj bi se zgodili v letih 1880 v Angliji. Obdobje kjer so tolpe navijačev ustrahovale soseske in sodnike, ki so nasprotovali podpornikom in igralcem. V letu 1885, po tem ko je Preston North End premagal Aston Villa s 5-0 v prijateljski tekmi, sta se oba kluba obmetavala s kamenjem , napadala s palicami, boksala, brcala, pljuvala in podobno. Eden od igralcev Preston, je bil tako hudo pretepen, da je zgubil zavest. Naslednje leto so se navijači Prestona stepli z navijači Queen's Park na železniški postaji – kar je prvi zabeležen primer nogometnega huliganizma zunaj stadiona. Leta 1905 je bilo veliko število navijačev Prestona obsojenih zaradi huliganizma, obsojena pa je bila tudi 70 letna ženska po tekmi proti Blackburn Rovers.

Viri[uredi | uredi kodo]

  1. »What is football hooliganism?«. BBC News. Pridobljeno 12. maja 2015.
  2. »Another sorry outbreak of the English disease«. The Independent. London. 17. junij 2004. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 30. septembra 2007. Pridobljeno 25. julija 2007.
  3. »novasports.gr«. novasports.gr. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 14. marca 2010. Pridobljeno 24. marca 2010.
  4. »German Hooligans Make Mark in Bratislava | World Cup 2006 | Deutsche Welle | 05.09.2005«. Dwworld.de. Pridobljeno 24. marca 2010.
  5. »Fence collapse hits soccer final«. BBC News. 30. december 2000. Pridobljeno 24. marca 2010.
  6. Ingle, Sean (13. december 2006). »When did football hooliganism start?«. London: The Guardian. Pridobljeno 25. julija 2007.
  7. Pearson, G. (december 2007). »FIG FACT-SHEET FOUR: HOOLIGANISM«. University of Liverpool FIG Factsheet. Liverpool FC. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. septembra 2008. Pridobljeno 9. maja 2012.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)