Nogavice

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Nogavice so kos oblačila, priljubljen predvsem v zahodni kulturi, sploh v hladnejših območjih le te. Žal točno leto, ali celo obdobje, iznajdbe ni znano, vendar lahko sklepamo, da so bile iznajdene precej zgodaj v zgodovini človeka, saj preprečujejo eno izmed večjih nadlog, ki je že zmeraj in še kar tare človeštvo, to je mraz.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Obstaja več namenov za uporabo nogavic. Najpogostejši in najbolj popularen je ravno izvirni namen, zaradi katerega so bile nogavice sploh ustvarjene, tj. da ščitijo človeška stopala pred mrazom, umazanijo, grobim materialom obutve in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja ter da absorbirajo nadležni (a žal nujni)pot, ki ga proizvajajo naša stopala.

Vrste nogavic[uredi | uredi kodo]

Poznamo različne vrste nogavic. Nogavice so lahko kratke in segajo samo do gležnja, lahko so tudi daljše in pokrivajo tudi del meč, precej priljubljene so tudi dokolenke (predvsem pri ženskah), ki segajo do kolen in pa hlačne nogavice, ki pokrivajo celotno površino nog in tako omogočajo učinkovito zaščito pred mrazom ali pa služijo za dobro ustvarjen estetski učinek. Nosimo različne vrste ob različnih priložnostih: za športno dejavnost raje izberemo krajše nogavice, ki nas tudi najmanj ovirajo, oz. motijo. Kot že zgoraj omenjeno, se v hladnejših vremenskih pogojih rajše poslužimo daljših nogavic ali pa nogavic, izdelanih iz debelejših materialov, ampak to so seveda odločitve, ki jih vsak posameznik sprejme zase in niso kakorkoli družbeno/ kulturološko določene. Ena izjema tega "standarda" se zgodi, ko so nogavice jasno vidne. To se pogosto zgodi, ko posameznik nosi obleko, ki odkriva pogled na noge. V tem primeru se po navadi nadenejo hlačne nogavice, izdelane iz tankega najlona (po možnosti kožne barve), tako da izgleda, kot da bi bile noge gole. Seveda pa obstajajo tudi alternative: lahko se popolnoma izognemo noši hlačnih nogavic, ali pa izberemo kakšen drug, debelejši, material ali kakšno drugo barvo, vendar se zdi, da so najpogosteje kupljene in uporabljene ravno najlonske hlačne nogavice kožne barve. Nogavice so lahko tudi različnih barv: od najbolj enostavnih, to so bela, siva, črna, rjava, modra, do bolj pisanih, kot so rdeča, rumena, zelena. Obstajajo tudi nogavice z različnimi motivi - kot so recimo disneyski junaki Miki Miška, Barbie, Justin Bieber ...Izbira je velika. Nogavicam, ki so bolj pisane in manj monotone, je predvsem naklonjen mlajši del potrošnikov, kot so otroci, mladoletniki in ostali, še po srcu mlajši člani družbe. Proizvajalci ponujajo nogavice, izdelane iz različnih materialov, kot so: najlon, bombaž, svila, volna ... Tudi tu je vsakemu posamezniku prepuščena lastna izbira, vendar se zdi, da se iz doslej še ne popolnoma pojasnjenih razlogov ljudje nagibamo k temu, da se odločimo za material glede na to kako debela je tekstura le tega in kakšna je zunanja temperatura. Zdi se, da gre v tem primeru za obratno sorazmerje. Nižja kot je temperatura, debelejše so nogavice, ki jih obujemo. Ker pa se večinoma nogavic (žal) zaradi nošnje dolgih hlač, sploh ne vidi, veliko ljudi nogavicam ne posveča potrebne pozornosti, zato je podhladitev stopal pereč problem sodobne družbe, še posebej v zimskem času in v hladnih jesenskih jutrih

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Opombe in reference[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Likar, Maja, 2010. Nogavice: zakaj in kako.. Spodnja Rečica pri Laškem: Samozaložba.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

https://www.youtube.com/watch?v=X5oOuUz_fD4