Nočna fotografija

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nočno nebo
Obris Singapurja ponoči
Kiel v noci

Nočna fotografija je izraz, ki se uporablja za fotografsko tehniko, pri kateri se običajno fotografira zunaj med mrakom in zarjo. Fotografi lahko pri tej tehniki uporabljajo umetne vire svetlobe ali pa le naravno svetlobo. Čas odprte zaslonke je lahko dolg tudi več ur. Pri tej tehniki je v večini primerov obvezna uporaba stativa.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Posnetek lunaparka iz leta 1905 (zbirka Detroit Publishing Co.)

Na začetku 20. stoletja so se nekateri fotografi začeli ukvarjati z nočnim fotografiranjem. Med njimi sta najbolj znana Alfred Stieglitz in William Fraser. Prva fotografa, ki sta ustvarila velik opus nočnih fotografij sta bila Brassai in Bill Brandt. Leta 1932 je Brassai izdal knjigo z naslovom Paris de Nuit, v kateri so zbrane črno-bele fotogarfije Pariza v nočnem času. Med drugo svetovno vojno je britanski fotograf Brandt izkoristil zatemnitveni zakon, da je fotografiral ulice Londona, obsijane z mesečino.

Do začetka devetdesetih let 20. stoletja se je kot eden najbolj uspešnih nočnih fotografov uveljavil fotograf britanskega rodu, Michael Kenna, ki je ustvarjal črno-bele fotografije narave, mestnih obrisov in koncentracijskih taborišč.

Na začetku 21. stoletja se je z razmahom digitalnih fotoaparatov pojavilo vse več novih umetnikov, tehnika pa danes omogoča fotografiranje v nočnih pogojih tudi amaterjem.

Običajni motivi[uredi | uredi kodo]


Postopek in oprema[uredi | uredi kodo]

Dolg osvetlitveni čas omogoča posnetke, na katerih je vidna črta avtomobilskih luči

Običajno se pri nočni fotografiji uporabljajo naslednji postopki in oprema:

  • Trinožno stojalo. Namesto tega lahko fotograf aparat postavi na podlago in poskrbi, da se le-ta ne bo premikal.
  • Daljinski sprožilec ali časovni zamik proženja je nujen, da se prepreči premik aparata pri pritisku na sprožilec.
  • Ročno ostrenje je v nočni fotografiji skoraj pravilo, saj avtomatsko ostrenje zaradi pomanjkanja svetlobe običajno ne deluje.
  • Kronometer se uporablja takrat, kadar ima fotograf izbran način zaslonke, pri katerem je le-ta ročno odprta in zaprta (bulb mode).

Dolgi osvetlitveni časi in uporaba več bliskavic[uredi | uredi kodo]

Pri tej tehniki je zaslonka odprta dlje časa, med ekspozicijo pa fotograf s prenosnimi bliskavicami osvetli različne dele kadra.

Pri tem se pogosto uporablja barvne folije na bliskavicah, ki z različnimi barvami osvetljujejo različne dele fotografije. Tehnika omogoča tudi izdelavo senc na fotografijah. Pri izdelavi fotografije je zaradi dolgega časa omogočena večkratna osvetlitev istega objekta z različnimi barvnimi bliski, kar pripomore k bolj zanimivim efektom. Tehnika je izjemno zahtevna in zahteva veliko potrpljenja.

Risanje s svetlobo[uredi | uredi kodo]

Za podrobne podatke o tej temi glej Risanje s svetlobo.

Pri tej tehniki je zaslonka odprta dlje časa. Oseba z virom svetlobe riše različne like ali osvetljuje različne dele kadra. Na končnem izdelku je vidna sled svetlobe, osebe pa ni videti.

Galerija[uredi | uredi kodo]

Znani fotografi[uredi | uredi kodo]

V tem delu so predstavljeni znani fotografi, ki so objavili knjige o nočni fotografiji in nekatera njihova dela.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]