Nick Vujicic

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Nicholas James Vujicic
Portret
Rojstvo4. december 1982({{padleft:1982|4|0}}-{{padleft:12|2|0}}-{{padleft:4|2|0}})[1] (38 let)
Melbourne[1]
DržavljanstvoFlag of Australia (converted).svg Avstralija
Poklicmotivatorski govorec, igralec, pisatelj, mecen
Poznan posvojih govorih
Spletna stran
lifewithoutlimbs.org

Nick Vujicic je Avstralec srbskega rodu rojen z motnjo za katero je značilna odsotnost vseh štirih udov. Po poklicu je javni govorec, ki potuje po vsem svetu in s svojimi govori navdihuje ljudi. Največkrat govori o smislu in namenu življenja.

Življenje in delo[uredi | uredi kodo]

Bil je prvi otrok svojih staršev. Ko je šla njegova mama med nosečnostjo na ultrazvočne preglede, zdravniki niso odkrili ničesar nenavadnega. Ko je po rojstvu zvedela, ni mogla sprejeti, da je to res in ga dolgo časa ni hotela vzeti v naročje. Ko je bil star le nekaj mesecev, so se vsi okoli njega zaskrbljeno spraševali kakšno življenje bo imel, ko bo odrasel. Leta 1990 začel je hoditi v osnovno šolo. Bil je eden prvih invalidov vključenih v normalen učni program. V šoli se ni počutil dobro, saj ga je večina vrstnikov spraševala zakaj nima rok, zato je bil zelo žalosten. Kot deček je veliko noči molil za roke in noge. Ko je imel 10 let je poskušal narediti samomor tako, da bi se utopil v kadi. Potopil je obraz pod vodo in začel odštevati. Ko je štel, se mu je pred očmi prikazala slika družine, kako jočejo. Ni mogel zapustiti svoje družine. Kasneje si je povrnil upanje in začel z drugačnim načinom življenja. Velikokrat je skrbno razmišljal o svoji prihodnosti, ampak je vsakič upal da ima njegovo življenje smisel. To mu je dajalo moč. Starši so mu naročili umetne roke da bi mu olajšali življenje, vendar jih on ni potreboval. Osredotočil se je na svojo majhno levo nogico in z njo delal veliko stvari. Naučil se je upravljati svoj invalidski voziček, brcal je žogo in sam vstajal iz postelje. Ko je dopolnil 20 let, je diplomiral iz računovodstva in finančnega načrtovanja na Grifit univerzi. Ker bil že odličen plavalec, ga ni bilo strah sprejeti izziva da bo poskušal deskati na vodi. Z veliko truda in po številnih poskusih, mu je končno uspelo da se je naučil deskati. Naučil se je še sam vzeti kozarec vode, sam se je počesal in si umil zobe. Uporablja računalnik in mobilni telefon. Premagal je svoje telesne omejitve in zdaj živi samostojno, bogato, izpopolnjeno življenje brez omejitev. Danes je srečno poročen in z ženo ter sinom živi v Kaliforniji.

Mediji[uredi | uredi kodo]

Nick je vodja dobrodelne organizacije Življenje brez okončin , ki pomaga invalidom. Poleg knjige Življenje brez omejitev , je izdal še DVD ‘No arms, no legs, no worries’. Igral je glavno vlogo v filmu The butterfly circus.

Govori[uredi | uredi kodo]

Govoril je velikem številu ljudi v cerkvah in šolah in je svoj namen videl v tem da pomaga drugim. Potuje po svetu in s svojim govorom navdihuje ljudi, govori o smislu in namenu življenja. Govoril je v več kod 54 državah po svetu, poslušalo pa ga je več milijonov ljudi. Slovenijo je obiskal in v njej govoril dvakrat.

Sklici[uredi | uredi kodo]