Netlog

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Netlog je mednarodno družbeno omrežje, ki je bilo v dobrem razvoju in precej znano v Sloveniji. Po razširitvi danes najbolj znanega družbenega omrežja Facebook pa je začelo naglo upadati.

Zaradi nagle razširitve in popularnosti Facebooka se je razvoj vseh ostalih socialnih spletnih strani, namenjenih za družbeno spoznavanje in komuniciranje upočasnil. To je razvidno iz tega, da število uporabnikov FB narašča naglo med tem, ko druge dosti manj ali sploh ne (npr. Myspace).

Opis[uredi | uredi kodo]

Netlog je družbeno omrežje, ki je bilo razvito v Belgiji v mestu Ghent. Družbeno omrežje sta razvila  Lorenz Bogaert  in Toon Coppens leta 2003. Štiri leta po ustanovitvi »Netloga« je omrežje imelo preko 28 milijonov uporabnikov. Spletna stran naj bi trenutno imela preko 100 milijonov registriranih uporabnikov po Evropi. Število uporabnikov se iz dneva v dan veča. Stran so prevedli v 40 jezikov, da bi olajšali uporabo omrežja drugim, ki razumejo določen jezik. Netlog je lastnik  družbenega omrežja Twoo.com. Spletno omrežje ima tudi svoj logotip. Netlog je bil narejen   predvsem za evropsko mladino. 

Netlog je zasnovan na programskih jezikih: javascript(JS), MySql, PHP.

Uporaba[uredi | uredi kodo]

Kot je bilo že omenjeno,  se moramo prijaviti v socialno omrežje, torej ustvariti svoj profil. Prvi korak ustvarjanja profila na Netlogu je »registracija« ,  katera zahteva vnos uborabniških podatkov. Obvezno moramo vnesti e-mail naslov, ime, priimek, datum rojstva, ter seveda geslo. Po registraciji boste dobili sporočilo na e-naslov, katerega ste vpisali v obrazec za registracijo. Po potrditvi računa se uporabniški profil aktivira, zatem lahko začne oblikovati svoj profil.

Oblikovanje profila[uredi | uredi kodo]

Kot registriran član spletnega družbenega omrežja Netlog lahko oblikujete svoj profil, kateri je dostopen Vašim prijateljem v omrežju. Na Netlogu lahko ustvariš svojo spletno stran s svojim blogom, svojimi slikami, vidoposnetki in veliko več. To je osnovno sredstvo povezovanja in komuniciranja z uporabniki omrežja. Funkcija za dodajanje bloga omogoča kreiranje svojega dnevnika, katerega lahko berejo vsi registrirani uporabniki Netloga. Netlog nam omogoča tudi shranjevanje zgodovine obiskov. Shranjujejo se uporabniška imena, katera so obiskala vaš profil. Netlog omogoča funkcijo iskanja prijateljev preko e-naslova, saj nekateri uporabniki v svojem uporabniškem imenu ne podajo svojega polnega imena, zato jih lahko poiščemo preko e-naslova, če je registrirana v omrežje.

Popularnost Netloga[uredi | uredi kodo]

Zaradi ustanavljanja mnogih socialnih omrežij začenja populacija »starih« slabeti. Tako tudi Netlog zgublja popularnost, saj danes poznamo veliko omrežij, ki nudijo več. 

Literatura[uredi | uredi kodo]

http://www.ris.org/db/13/11719/RIS_poročila/Spletne_skupnosti_2010,

http://sl.netlog.com/go/about,

http://www.alexa.com/siteinfo/netlog.com,