Neoadjuvantno zdravljenje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Neoadjuvantno zdravljenje ali predoperativno zdravljenje je kemoterapija (neoadjuvantna kemoterapija) ali obsevanje (neoadjuvantna radioterapija[1]), ki se uporabi pred operacijo raka, ki zmanjša velikost tumorja.[2] Pri nekaterih vrstah raka se lahko kot neoadjuvantno zdravljenje uporabljajo tudi hormonska zdravila (na primer pri zdravljenju raka dojke ali mod).[3]

Neoadjuvantno zdravljenje se običajno uvede pri lokalno razširjenem raku, z namenom, da se zmanjša obseg vidne bolezni in uniči mikrozasevke, s tem pa je potreben nato manj obsežen in manj mutilirajoč kirurški poseg.[4] Pri večini primerov raka je temeljna oblika zdravljenja bodisi kirurški poseg ali obsevalno zdravljenje z namenom odstranitve tumorskega tkiva. V nekaterih primerih pa je potrebno predhodno neoadjuvantno zdravljenje.[5] Z neoadjuvantnim zdravljenjem se poskuša doseči zmanjšanje tumorja na velikost, ki omogoča radikalni kirurški poseg (popolno odstranitev rakavega tkiva), v nekaterih primerih pa je tumor sploh prevelik, da bi bila operacija brez predhodnega neoadjuvantnega zdravljenja smiselna.[4]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »Radioterapija ali zdravljenje z obsevanjem«. Onko-i.si. Onkološki inštitut Ljubljana. Pridobljeno 20. januarja 2022.
  2. https://www.termania.net/slovarji/slovenski-medicinski-slovar/5541239/terapija?query=terapija&SearchIn=All SLovenski medicinski e-slovar, vpogled: 20. 1. 2022.
  3. https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20150921/neoadjuvant-vs-adjuvant-therapy-what-is-the-difference, vpogled: 20. 1. 2022.
  4. 4,0 4,1 Strojan, Primož, Arko, Darja, Hočevar, Marko. Onkologija. Onkološki inštitut, 2018.
  5. West H. J.; Jin L. Neoadjuvant Therapy. JAMA Oncol. 2015; 1 (4): 550.