Nenadoma, lansko poletje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nenadoma, lansko poletje
Plakat za film
RežijaJoseph L. Mankiewicz
ProdukcijaSam Spiegel
ScenarijGore Vidal
Tennessee Williams (igra)
VlogeElizabeth Taylor
Katharine Hepburn
Montgomery Clift
GlasbaMalcolm Arnold
Buxton Orr
FotografijaJack Hildyard
MontažaWilliam Hornbeck
Thomas Stanford
DistribucijaColumbia Pictures
Datum izida
Združene države Amerike 22. december 1959
Dolžina
114 min
DržavaUSA
Jezikangleščina
ProračunUS $3,000,000

Nenadoma, lansko poletje (angleško Suddenly, Last Summer) je ameriški film iz leta 1959. Posnet je po istoimenski gledališki igri, ki jo je napisal Tennessee Williams. Čeprav je igra enodejanka, so filmu dodali veliko novih scen, stranskih igralcev in dodatnih zapletov. Glavne vloge so odigrali Elizabeth Taylor, Montgomery Clift in Katharine Hepburn.

Vsebina[uredi | uredi kodo]

Edini sin bogate vdove Violet Venable je med potovanjem s svojo sestrično Catherine umrl v skrivnostnih okoliščinah. Catherine je tistega dne videla nekaj tako groznega, da je zblaznela... Nekaj mesecev pozneje Violet ponudi finančno pomoč pri izgradnji nove bolnišnice, v zameno pa zahteva, da Dr. Cukrowicz opravi lobotomijo na Catherine, saj hoče zakriti resnico o tistemu usodnemu dnevu. Dr. Cukrowicz se odloči, da bo pred posegom iz Catherine izvlekel, kaj se je tistega dne pravzaprav zgodilo...

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

  • Film je bil nominiran za tri oskarje. Katharine Hepburn in Elizabeth Taylor sta prejeli nominaciji za najboljšo žensko glavno vlogo, Elizabeth Taylor pa je za vlogo Catherine prejela tudi zlati globus.
  • Montgomery Clift, ki je imel med snemanjem filma velike probleme z alkoholom in tableti, je ustvarjalcem filma povzročal veliko preglavic, zato so ga hoteli odpustiti. Šele ko sta glavni igralki zagrozili, da bosta v temu primeru tudi sami zapustili snemanje, so ga obdržali.
  • Glavni igralki v filmu, Elizabeth Taylor in Katharine Hepburn, sta se zgražali nad odnosom, ki sta ga imela režiser in producent filma do Montgomerya Clifta. Po koncu snemanja je Katharine Hepburn storila slovito dejanje: odkorakala je do njiju in vanju pljunila.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]