Nea Salamis Famagusta FC

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nea Salamis
Polno imeNea Salamis Famagusta FC
grško Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου
Ustanovljen7. marec 1948 (1948-03-07)
StadionStadion Ammochostos, Ciper
(Kapaciteta: 5.500)
PredsednikCiper Paraskevas Andreou
TrenerNizozemska Jan de Jonge
LigaCiprska prva liga
2022–238.
Spletna stranUradna spletna stran
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Domače barve
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Gostujoče barve
Ekipne barve Ekipne barve Ekipne barve
Ekipne barve
Ekipne barve
 
Tretji dres

Nea Salamis Famagusta FC (tudi Nea Salamina Famagusta FC; grško Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου) je profesionalni nogometni klub iz ciprskega Ammochostosa (oziroma Famaguste). Od turške invazije in zasedbe severnega dela Cipra leta 1974 je begunski klub, začasno nastanjen v Larnaki.

Največja klubska uspeha sta osvojitev Ciprskega pokala in Ciprskega superpokala. Najvišja uvrstitev v Ciprski prvi ligi je tretje mesto. V prvih petih letih (1948–1953) je klub sodeloval v tekmovanjih Ciprske amaterske nogometne zveze. Leta 1953 se je klub pridružil Ciprski nogometni zvezi (CFA), v okviru katere redno sodeluje v prvenstvenih in pokalnih tekmovanjih. Klub ima za seboj več kot 50 sezon prvoligaških nastopov.

Klub je prvič sodeloval na evropskem tekmovanju leta 1990 v Pokalu državnih prvakov, pozneje pa še v Pokalu Intertoto leta 1995, Pokalu Intertoto leta 1997 in Pokalu Intertoto leta 2000.

Klub je del športnega kluba Nea Salamina Famagusta, ki je bil ustanovljen leta 1948; znotraj starševskega kluba deluje še moški odbojkarski klub.