Pojdi na vsebino

Navadni lešnikar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadni lešnikar

Samica
Zgornja stran
Zgornja stran
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Lepidoptera (metulji)
Naddružina: Papilionoidea
Družina: Nymphalidae (pisančki)
Rod: Maniola
Vrsta: M. jurtina
Znanstveno ime
Maniola jurtina
(Linnaeus, 1758)

Navadni lešnikar (znanstveno ime Maniola jurtina) je dnevni metulj iz družine pisančkov.

Opis[uredi | uredi kodo]

Navadni lešnikar je v Sloveniji pogosta vrsta metuljev, ki preko kril meri med 35 in 45 mm. Samci imajo enotno temno rjavo obarvano zgornjo stran kril, medtem ko ima samica na zgornji strani sprednjih kril večje rjavo oranžno pego. Oba spola imata v zunanjem zgornjem kotu sprednjih kril izrazito navidezno oko. Sprednja krila so spodaj oranžno rjava, v zgornjem zunanjem kotu pa imajo značilno črno liso v obliki očesa. Spodnja stran zadnjih kril je sivo rjava, s širokim svetlejšim pasom, na katerem sta lahko dve rumeno obrobljeni črni pegi. Samci so očitno manj živih barv od samic, so pa tudi boljši letalci. Te metulje najpogosteje opazimo na gozdnih obronkih in jasah ter grmovnatih območjih, pa tudi na travnikih in ob obdelovalnih površinah. Pojavlja se od morja do gozdne meje med majem in septembrom[1].

Gosenice se prehranjujejo s travami, med katerimi so najpomembnejše vrste navadna latovka (Poa trivialis) ter travniška latovka (Poa pratensis).

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. »Metulji«. Notranjski regijski park. 2010. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 18. avgusta 2007. Pridobljeno 27. decembra 2010.
  • Stevens, Martin (2005): The role of eyespots as anti-predator mechanisms, principally demonstrated in the Lepidoptera. Biol. Rev. 80(4): 573–588. DOI: 10.1017/S1464793105006810 (HTML izvleček)