Navadna pogačica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna pogačica

Navadna pogačica na Krvavcu (1700 m)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida
Red: Ranunculales (zlatičevci)
Družina: Ranunculaceae (zlatičevke)
Rod: Trollius (pogačica)
Vrsta: T. europaeus
Znanstveno ime
Trollius europaeus
L.

Navadna pogačica (znanstveno ime Trollius europaeus) je trajnica iz družine zlatičevk. Rastlina je domorodna v Evropi in v Zahodni Aziji in je v nekaterih državah zavarovana[1].

Opis[uredi | uredi kodo]

Navadna pogačica zraste do 60 cm visoko in ima do 4 cm širok svetlo rumen cvet v obliki krogle.[1]. Kroglasto obliko ji dajejo venčni listi (od 5 do 15), ki so upognjeni navznoter in prilegli. Ima večje število prašnikov. Vsak cvet proizvede večje število plodov mešičkov. Listi so dlanasto deljeni.

Pogačica je rahlo strupena, saj vsebujejo alkaloid protoanemonin, ki je osnova strupenosti zlatičnic.[2] To vrsto večinoma oprašujejo manjše žuželke[1], saj je odprtina v cvetu majhna.

Raste na planinskih travnikih in pašnikih.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ursula Stichmann-Marny 2008, str. 306.
  2. Batič, Franc. Strupene rastline (PDF). Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo. str. 57. Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 14. julija 2014. Pridobljeno 5. julija 2014.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Stichmann-Marny, Ursula; Kretzschmar, Erich (2008), Novi vodnik po živalskem in rastlinskem svetu (7. izd.), Kranj: Narava d.o.o, str. 306, ISBN 978-961-6582-42-1