Navadna plahtica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna plahtica
Alchemilla vulgaris SK.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Rosaceae (rožnice)
Rod: Alchemilla (plahtica)
Vrsta: A. vulgaris
Znanstveno ime
Alchemilla vulgaris
L.

Navadna plahtica (znanstveno ime Alchemilla vulgaris) je zdravilna rastlina, ki je razširjena po Evropi in Grenlandiji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in ima dolgopecljate, nagubane liste, ki so poraščeni z mehkimi dlačicami in imajo nazobčan rob. Pritlični listi so veliki in tvorijo listno rozeto, stebelni listi pa so majhni in premenjalno nameščeni. Na vrhu stebelc so v majhna češuljasta socvetja zbrani drobni rumenkasto zeleni cvetovi[1]. Rastlina cveti od maja do septembra po vlažnih travnikih, ob in po listnatih gozdovih ter ob vodotokih vse do nadmorske višine 2500 m[2].

Zdravilne lastnosti[uredi | uredi kodo]

Od zdravilnih učinkovin vsebuje navadna plahtica predvsem čreslovine, grenčine, taninske glikozide, smole, fitosterin, olja, lecitin, palmitinsko, stearinsko in salicilno kislino[3].

Navadna plahtica je imela v ljudskem zdravilstvu pomembno vlogo, predvsem kot pomoč pri ženskih težavah. Tako so njene pripravke uporabljali za lajšanje belega toka, pri urejanju menstruacije in pri težavah žensk v klimakteriju. Poleg tega se navadna plahtica v zeliščarskih knjigah 16. stoletja omenja kot najboljše zdravilo pri ranah. Dokazano ima tudi protivnetno delovanje, kot adstringens pa ustavlja krvavitve. Poleg omenjenega se uporablja tudi proti driski[1] V času cvetenja se nabirajo nadzemni deli rastline ali samo njeni listi.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 "Navadna plahtica". Dvorec Trebnik. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-07-13. Pridobljeno 26. junij 2014.
  2. "Zdravilna zelišča - Krvavec". RTC Krvavec. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-10-17. Pridobljeno 26. junij 2014.
  3. "Navadna plahtica – Alchemilla vulgaris L." Zelišča Salvia. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2014-05-28. Pridobljeno 26. junij 2014.