Navadna plahtica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna plahtica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Red: Rosales (šipkovci)
Družina: Rosaceae (rožnice)
Rod: Alchemilla (plahtica)
Vrsta: A. vulgaris
Znanstveno ime
Alchemilla vulgaris
L.

Navadna plahtica (znanstveno ime Alchemilla vulgaris) je zdravilna rastlina, ki je razširjena po Evropi in Grenlandiji.

Opis[uredi | uredi kodo]

Je trajna zelnata rastlina, ki zraste do 50 cm visoko in ima dolgopecljate, nagubane liste, ki so poraščeni z mehkimi dlačicami in imajo nazobčan rob. Pritlični listi so veliki in tvorijo listno rozeto, stebelni listi pa so majhni in premenjalno nameščeni. Na vrhu stebelc so v majhna češuljasta socvetja zbrani drobni rumenkasto zeleni cvetovi.[1] Rastlina cveti od maja do septembra po vlažnih travnikih, ob in po listnatih gozdovih ter ob vodotokih vse do nadmorske višine 2500 m.[2]

Zdravilne lastnosti[uredi | uredi kodo]

Od zdravilnih učinkovin vsebuje navadna plahtica predvsem čreslovine, grenčine, taninske glikozide, smole, fitosterin, olja, lecitin, palmitinsko, stearinsko in salicilno kislino.[3][potreben boljši vir]

Navadna plahtica je imela v ljudskem zdravilstvu pomembno vlogo, predvsem kot pomoč pri ženskih težavah. Tako so njene pripravke uporabljali za lajšanje belega toka, pri urejanju menstruacije in pri težavah žensk v klimakteriju. Poleg tega se navadna plahtica v zeliščarskih knjigah 16. stoletja omenja kot najboljše zdravilo pri ranah. Dokazano ima tudi protivnetno delovanje, kot adstringens pa ustavlja krvavitve. Poleg omenjenega se uporablja tudi proti driski[1] V času cvetenja se nabirajo nadzemni deli rastline ali samo njeni listi.

Reference[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Navadna plahtica«. Dvorec Trebnik. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. julija 2014. Pridobljeno 26. junija 2014.
  2. »Zdravilna zelišča - Krvavec«. RTC Krvavec. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 17. oktobra 2014. Pridobljeno 26. junija 2014.
  3. »Navadna plahtica – Alchemilla vulgaris L.«. Zelišča Salvia. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. maja 2014. Pridobljeno 26. junija 2014.