Navadna pijavčica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna pijavčica

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Annelida (kolobarniki)
Razred: Clitellata (sedlaši)
Podrazred: Hirudinea (pijavke)
Red: Rhynchobdellida (rilčaste pijavke)
Družina: Glossiphoniidae (listaste pijavke)
Rod: Helobdella
Vrsta: H. stagnalis
Znanstveno ime
Helobdella stagnalis
Linnaeus, 1758

Navadna pijavčica (znanstveno ime Helobdella stagnalis) je pijavka iz družine listastih pijavk.

Značilnosti[uredi | uredi kodo]

Enobarvno, svetlo sivooranžno telo navadne pijavčice je dolgo okrog 1,2 centimetra. Razpoznavna je po majhni rjavi hitinasti ploščici, ki leži na sprednji četrtini na hrbtni strani živali. Ima en par oči. V nasprotju s sorodno veliko polžjo pijavko nima vzdolžnih brazd ali bradavic.

Razširjenost[uredi | uredi kodo]

Pijavka je kot kozmopolitska sladkovodna vrsta razširjena na vseh celinah razen avstralske. Njen življenjski prostor so zlasti evtrofne stoječe vode, kjer jo je pogosto moč najti pod kamni.

Prehranjevanje[uredi | uredi kodo]

Navadna pijavčica se prehranjuje večinoma s tubifeksi in drugimi maloščetinci, z ličinkami žuželk, na primer trzač, pa tudi s postranicami, vodnimi oslički in različnimi vodnimi polži. V primerjavi z veliko polžjo pijavko se navadna pijavčica v večji meri hrani z ličinkami trzač ter v manjši s polži in vodnimi oslički.[1] Plen običajno izsesajo v celoti, zato veljajo bolj za plenilce kot za zajedavce. Zabeleženi so bili tudi že primeri zajedanja na sekuljah.[2]

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Ulrich Kutschera: Vergleichendes Brutpflegeverhalten bei Egeln. In: Ulrich Kutschera: Evolutionsbiologie. UTB, Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart 2008, str. 194–196.
  • Vilmut Brock, Ellen Kiel, Werner Piper: Gewässerfauna des norddeutschen Tieflandes: Bestimmungsschlüssel für aquatische Makroinvertebraten, mit über 500 Abbildungen. Blackwell Wissenschafts-Verlag, München 1995. str. 43, 139