Narodni park Una

Narodni park Una
Nacionalni park Una / Национални парк Уна
IUCN kategorija II (narodni park)
Slapovi in kaskade na reki Uni v Martin Brodu, Bosna in Hercegovina
Zemljevid prikazuje lokacijo Narodni park Una
Zemljevid prikazuje lokacijo Narodni park Una
LokacijaZastava Bosne in Hercegovine Bosna in Hercegovina
Bližnje mestoBihać
Koordinati44°29′42.96″N 16°08′05.96″E / 44.4952667°N 16.1349889°E / 44.4952667; 16.1349889
Površina198 km²
Ustanovitev2008
UpravaJavno preduzeće Nacionalni park Una, Bihać
Spletna stran

Narodni park Una (bosansko, srbsko, hrvaško Nacionalni park Una, Национални парк Уна) je bil ustanovljen 29. maja 2008 v porečjih Gornje Une, Krke in Unca. Je največji narodni park v Bosni in Hercegovini. Glavni namen parka je ohraniti neokrnjeno reko Uno in njena pritoka Krko in Unac, ki tečejo skozi narodni park.

Geografija[uredi | uredi kodo]

Kanjon Une pri Kulen Vakufu

Zaščitena cona Narodnega parka meri 198 km2 in se razteza od izvira Krke proti zahodu do njenega izliva v Uno na državni meji med Bosno in Hercegovino in Hrvaško. Od sotočja poteka zahodna meja parka po državni meji do Martin Broda, kjer se v Uno izliva Unac. Od tu sega park proti vzhodu do vstopa Unca v njegov kanjon nekaj kilometrov od Drvarja in na sever do naselja Ripač nekaj kilometrov južno od Bihaća.

Vode[uredi | uredi kodo]

Sotočje Unca in Une pri Martin Brodu

Lepoto narodnega parka poudarjajo beli slapovi in brzice na Uni. Najbolj znani so slapovi pri Martin Brodu, kjer se začne priljubljeno kajakaško tekmovanje "Mednarodna regata Una". Malo niže je slap Buktrbački Buk, ki je največji in ena glavnih znamenitosti parka. V celem parku so odlični pogoji za rafting, ribolov, kolesarjenje, pohodništvo in kampiranje. Priljubljeno je tudi skakanje z mostov v Bihaću in Bosanski Krupi.

Biologija[uredi | uredi kodo]

Narodni park Una je znan tudi po svoji biotski raznovrstnosti, saj ima kar 30 vrst rib in 130 vrst ptic in druge živali, vključno z risi, lisicami, volkovi, medvedi in gamsi.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

Grad Ostrovica, srednjeveška trdnjava nad Kulen Vakufom

Območje parka ima bogato kulturno-zgodovinsko dediščino in številna arheološka najdišča, številna iz prazgodovine. Pomembna zgodovinska in kulturna dediščina območja znotraj in zunaj območja parka so rimska utrdba Milančeva Kula, samostan Rmanj in srednjeveška trdnjava Ostrovica nad Kulen Vakufom. Izven Narodnega parka Una je trdnjava Sokolačka Kula v vasi Sokolac pri Bihaću in grad Ostrožac med Bihaćem in Bosansko Krupo.

Park miru Plitvice-Una[uredi | uredi kodo]

Narodni park Una je v neposredni bližini deviških gozdov na planini Plješivici, ki se razteza na meji med Bosno in Hercegovino in Hrvaško do Narodnega parka Plitvička jezera na Hrvaškem.[1] Veliki slap na Plitvicah je najvišji slap na Hrvaškem.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. "Peace Park Plitvice-Una: New Bridge between Bosnia-Herzegovina and Croatia". newsvine.com. 2011. Pridobljeno 4. aprila 2012.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]