Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor

Koordinati: Koordinati: Manjka latituda
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor
Kotor
Unescova svetovna dediščina
Uradno imeNatural and Culturo-Historical Region of Kotor
Legaobčina Kotor, Črna gora
KoordinatiKoordinati: Manjka latituda
Površina14.600 ha
Varovalni pas36.491 ha
VključujeGospa od Škrpjela
Kotor
obrambni sistem Kotorja
Perast
Risan
Sveti Juraj (otok)
Kriterij(i), (ii), (iii), (iv)[1]
Referenca125
Vpis1979 (3. zasedanje)
Razširitve2012, 2015
Ogroženost1979–2003
Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor se nahaja v Črna gora
Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor
Lega: Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor

Naravna in kulturno-zgodovinska regija Kotor je na Unescovem seznamu svetovne dediščine v Črni gori, in je bila vpisana leta 1979. Obsega staro mesto Kotor (italijansko Cattaro), beneške utrdbe Cattaro in okoliško območje notranjega Kotorskega zaliva.

Opis[uredi | uredi kodo]

Staro mesto Kotor[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Kotor.

Staro mestno jedro Kotorja je dobro ohranjena in obnovljena srednjeveška mestna krajina z opaznimi zgradbami, vključno s stolnico svetega Trifona (zgrajeno leta 1166) znotraj mestnega obzidja.

Stolnica svetega Trifona

Kotor je bil med potresom 15. aprila 1979 močno poškodovan in to je spodbudilo, da se je bilo mesto leta 1979 vpisano tudi uvrščeno na seznam ogroženosti. Po pomembni sanaciji je bilo to mesto leta 2003 umaknjeno s tega seznama.

Obrambni sistem Kotorja[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Obrambni sistem Kotorja.

Utrdbe so sestavljene iz sistema obrambnih vojaških stavb za zaščito srednjeveškega mesta Kotor. Sestavlja ga mestno obzidje z vrati in bastijoni, okopi, ki se vzpenjajo na hrib o sv. Jovana, grad San Giovanni in podporne strukture. Medtem ko nekatere strukture segajo v rimsko in bizantinsko obdobje, je bila večina utrdb postavljena v času beneške vladavine; kasneje so Avstrijci naredili nekaj sprememb. Utrdbe so najpomembnejši vidik območja svetovne dediščine.[2]

Območje zaščite[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Boka Kotorska.

Območje, ki je vključeno v dediščino, je notranji Kotorski zaliv (mimo ožine Verige) z okoliškimi gorami in mesti, zlasti Risan in Perast, poleg Kotorja. Nadalje sta del dediščine še otok Sveti Juraj (Sveti Đorđe) in otok Gospa od Škrpjela.

Zaščita[uredi | uredi kodo]

Leta 1979, ko je bil kraj vpisan, je bil zaradi potresne škode uvrščen tudi na Seznam ogroženosti. Zaradi usklajenih mednarodnih prizadevanj je bilo veliko tega, zlasti v zvezi z mestom Kotor, obnovljeno. Leta 2003 je bilo območje mogoče odstraniti s seznama ogroženosti.

Kraj dediščine se spopada z izzivi na več načinov. Naravne nevarnosti, kot so erozija in potresi, bodo vedno ostale grožnja. Bolj akutna je vpliv človeške dejavnosti. Tako je bilo ugotovljeno, da je določen urbani razvoj neskladen s cilji ohranjanja. Vprašanje je bil predlog za premostitev ožine Verige: predlagani most Verige med rtom Svete Nedjelje do rta Opatovo bi olajšal promet po Jadranski magistrali, ki trenutno uporablja trajektni sistem za prečkanje zaliva. Ko je bilo mesto leta 1979 vpisano, je bilo to narejeno na podlagi njegovih kulturnih vrednot.

Unescovo poročilo o misiji za leto 2008 predlaga, naj se tudi njegova izjemna vrednost obravnava kot kulturna krajina, kar lahko privede do ponovnega razširjenega vpisa.[3]

Galerija[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. http://whc.unesco.org/en/list/125.
  2. Preliminary Technical Assessment of the European Commission/Council of Europe Joint Programme on the Integrated Rehabilitation Project Plan/Survey on the Architectural and Archeological Heritage. »Fortifications of Kotor, Kotor, Montenegro (Serbia and Montenegro), 2005« (PDF). Arhivirano iz prvotnega spletišča (PDF) dne 15. novembra 2008. Pridobljeno 16. novembra 2008.
  3. UNESCO (21. februar 2008). »Mission Report. The Natural and Culturo-Historical Region of Kotor«. Pridobljeno 16. novembra 2008.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]