Musica Ptuj

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Kulturno umetniško društvo Musica v okviru svojega delovanja skrbi za razvoj in krepitev vokalno-glasbenih dejavnosti prastarega mesta in okoliških krajev. Kljub velikemu številu pevskih zborov na tem prostoru je opazna praznina v smislu ovrednotenja tovrstne kulture. KUD Musica poskuša predstavljati vez med različnimi umetniškimi skupinami in graditi trden medgeneracijski most, saj posveča posebno pozornost razvijanju pevcev mlajše generacije.

Skupine, ki delujejo v okviru društva[uredi | uredi kodo]

Vokalni ansambel Musica

Vokalni ansambel Musica[uredi | uredi kodo]

Vokalni ansambel Musica je po dveh sezonah koncertiranja prestavil svoj sedež delovanja v Baziliko Matere Usmiljenja v Mariboru. Ambiciozni pevci podravskega področja so doslej nanizali preko 90 koncertov po celotni Sloveniji, nastopili pa so tudi v Franciji, Avstriji, Srbiji, Črni gori, v Bosni in na Hrvaškem. Repertoar je skrbno izbran in sledi viziji zbora, kjer razvijanje pevskih in interpretativnih sposobnosti pevcev predstavlja osrednji namen delovanja. Združuje poustvaritve ljudskih in umetnih skladb slovenskih in tujih avtorjev različnih stilnih obdobij. Vokalni ansambel Musica s poudarkom na poučevanju vokalne tehnike in z natančnim pristopom h glasbenim partituram stremi k postopnemu doseganju kvalitetnega pevskega izvajanja, ki omogoča snemanje tematsko razvrščenih programov, koncertiranje v odličnih dvoranah in sodelovanje na državnih in mednarodnih glasbenih festivalih. Sestav umetniško vodi g. Robert Feguš.

Pevska šola Musica[uredi | uredi kodo]

Brez intenzivne vokalne izobrazbe si težko predstavljamo celovitega pevca, zato Musica na prehodu v tretjo ustvarjalno sezono nadaljuje z izvajanjem kvalitetnega vokalno - glasbenega izobraževanja, ki zajema osvajanje osnov pravilnega petja ali nadgradnjo že pridobljenih znanj. Obiskovanje učnega procesa vokalne tehnike znotraj društva ali v programih konvencionalnih glasbenih šol, predstavlja osnovni pogoj za sodelovanje v Vokalnem ansamblu Musica.

Vir: Arhiv KUD Musica Ptuj

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]